Iată câteva reguli de aur de care puteți ţine cont pentru a vă întări sistemul imunitar:
1. Mâncați citrice, pește, ardei. O cauză frecventă care duce la scăderea imunității este o alimentație dezechilibrată, săracă în legume și fructe proaspete. „Alimentația monotonă, bogată în grăsimi și glucide concentrate, asociată unei alimentații sărace în proteine, fibre, vitamine și minerale duce la producerea de radicali liberi la nivel celular, cu o producție scăzută de produși imunomodulatori, cât și o scădere a formării de celule implicate în răspunsul imun”, a declarat Ștefan Ionuț, consultant în nutriție.
Evitați orice tip de conserve, însă bazați-vă pe citrice, afine, ardei gras sau capia (bogate în vitamina C), pește, piersici (vitamina A), carne (fier), scrie doctorulzilei.ro.
2. Scăpați de stres. În unele cazuri puțin stres ne poate ajuta, fiind modul prin care corpul nostru se pregătește pentru o provocare. Însă, prea multă tensiune poate fi dăunătoare, ducând la slăbirea sistemului imunitar. Pentru a reduce nivelul de stres trebuie să vă dedicați o parte din timpul dumneavoastră activităților care vă relaxează și vă fac plăcere.
Citeşte şi Concepţii GREŞITE despre întărirea sistemului imunitar
3. Faceți mișcare. O metodă simplă prin care vă creșteți imunitatea este exercițiul fizic. Făcând mișcare în mod regulat puteți reduce nivelul de stres și riscul de osteoporoză, de boli de inimă și diferite tipuri de cancer. Cele mai benefice sunt exercițiile moderate, practicate de câteva ori pe săptămână. Orice fel de exercițiu fizic ajută, inclusiv ciclismul, mersul pe jos, înotul, yoga.
4. Evitați folosirea în exces a antibioticelor. Folosirea antibioticelor în exces sensibilizează organismul, spune medicul Alina Constantin.
5. Dormiți 7-9 ore pe noapte. Fără odihnă suficientă, sistemul imunitar nu are destule resurse pentru a lupta împotriva bolilor. Majoritatea adulților au nevoie de aproximativ 7-9 ore de somn pe noapte. Specialiștii atrag atenția că respectarea weekendurilor și a concediilor este esențială.
6. Apelați la probiotice, vitamina C și zinc. Asigurați-vă necesarul zilnic 200 de miligrame de vitamina C consumând ardei roșu, două portocale sau un grepfrut, plus 100 de grame de pătrunjel, recomandă nutriționiștii. Zece miligrame de zinc, mineral conținut în semințe de dovleac, pâine sau cereale integrale, și 800 de micrograme de vitamina A, ce se găsește mai ales în morcovi, ficat sau ou, ar trebui să întregească dieta care întărește sistemul imunitar. La toate astea adăugați iaurturile probiotice.
Citeşte şi Obiceiuri care ţin bolile departe de tine