Poluarea aerului, fumul de ţigară şi alte substanţe toxice pot fi foarte periculoase pentru organism, de aceea este important că ştim câteva metode naturale pentru a avea plămânii curaţi. Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că 4,2 milioane mor în întreaga lume în fiecare an din cauza expunerii la poluarea aerului. De altfel, fumatul este cauza decesului pentru una din cinci persoane.
Aşadar, iată câteva exemple de metode naturale pentru a avea plămânii curaţi.
Terapia cu abur, sau inhalarea cu abur, implică inhalarea vaporilor de apă pentru a deschide căile respiratorii și a ajuta plămânii să dreneze mucusul. Persoanele cu afecțiuni pulmonare pot observa agravarea simptomelor lor în aer rece sau uscat. Acest climat poate usca membranele mucoase din căile respiratorii și poate limita fluxul de sânge.
În schimb, aburul adaugă căldură și umiditate aerului, ceea ce poate îmbunătăți respirația și poate ajuta la slăbirea mucusului din interiorul căilor respiratorii și plămânilor. Inhalarea vaporilor de apă poate oferi o ușurare imediată și poate ajuta oamenii să respire mai ușor, potrivit Doctorulzilei.
Un mic studiu care a implicat 16 bărbați cu boală pulmonară obstructivă cronică (BPOC), o afecțiune pulmonară care îngreunează respirația, a constatat că terapia cu mască cu abur a dus la ritmuri cardiace și respiratorii semnificativ mai scăzute decât terapia fără mască cu abur.
Citeşte şi: Metode naturale pentru a avea plămânii curaţi. Exerciţiile şi tehnicile care îmbunătăşesc respiraţia
Tusea este modalitatea organismului de a elimina în mod natural toxinele pe care le-a prins în mucus. Tusea controlată slăbește excesul de mucus din plămâni, trimițându-l în sus prin căile respiratorii.
Medicii recomandă persoanelor cu BPOC să efectueze acest exercițiu pentru a ajuta la curățarea plămânilor.
Oamenii pot urma pașii de mai jos pentru a-și curăța plămânii de excesul de mucus:
Exercițiile fizice regulate pot îmbunătăți sănătatea fizică și mentală a oamenilor și scade riscul apariției multor afecțiuni de sănătate, inclusiv accident vascular cerebral și boli de inimă.
Exercițiile fizice forțează mușchii să muncească mai mult, ceea ce crește ritmul respirator al organismului, rezultând un aport mai mare de oxigen a mușchilor. De asemenea, îmbunătățește circulația, făcând organismul mai eficient în eliminarea excesului de dioxid de carbon pe care organismul îl produce atunci când face mișcare.
Corpul va începe să se adapteze pentru a satisface cerințele exercițiilor fizice regulate. Mușchii vor învăța să folosească oxigenul mai eficient și să producă mai puțin dioxid de carbon.
Deși exercițiile fizice pot fi mai dificile pentru persoanele cu afecțiuni pulmonare cronice, acești indivizi pot beneficia și de pe urma exercițiilor regulate. Persoanele care suferă de BPOC, fibroză chistică sau astm ar trebui să consulte un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe un nou regim de exerciții fizice.
Citeşte şi: Obiceiul banal care te ajută să slăbești! E extrem de relaxant și te ajută să topești grăsimea de pe abdomen