Lucreaza cu abilitatile lui de vizualizare. Incurajeaza-ti copilul sa creeze o imagine in mintea sa despre ceea ce tocmai a citit sau a auzit. De exemplu, daca i-ai spus sa pregateasca locul de joaca pentru cinci persoane, cerei-i sa vina cu o imagine mentala despre cum ar trebui sa arate acesta. Apoi il poti pune sa deseneze acea imagine. Pe masura ce se va obisnui, el va putea descrie imaginea in loc sa fie nevoit sa o deseneze, potrivit doctorulzilei.ro.
Invata de la copil. Capabilitatea lui de a-ti explica cum sa faci ceva presupune intelegerea si memorarea de catre el a informatiei. Daca copilul invata o abilitate, cum ar fi mersul pe bicicleta, cere-i sa te invete si pe tine si sa-ti explice. Multi invatatori occidentali si in totalitate cei japonezi se bazeaza foarte mult pe aceasta metoda!
Alege-i jocuri care utilizeaza memoria vizuala. Exista o multime de jocuri potrivite fiecarei dintre varste care pot ajuta copilul sa lucreze cu memoria vizuala. De asemenea, exista materiale care contin imagini si texte, foarte utile pentru a le dezvolta celor mici memoria. Aceste exercitii il pot ajuta si la scoala, atunci cand i se explica lectia.
Incurajeaza-l sa citeasca. Exista un motiv pentru care marcajele, sublinierile si notitele sunt atat de agreeate de catre cei care invata mult! Acestea pot ajuta sa se pastreze informatiile in minte suficient de mult timp pentru a raspunde la intrebari despre tema respectiva! Invatatul cu voce tare si ascultarea lectiei dupa ce a fost citita, pot fi si acestea metode de a retine mult mai usor informatiile. Strategiile active de citire pot contribui si la formarea amintirilor pe termen lung. Toate sunt valabile in cazul copiilor!
Impartirea lecturii. Te-ai intrebat de ce numerele de telefon au cratime, puncte sau spatii intre ele? Pentru ca este mai usor sa iti amintesti cateva grupuri mici de numere decat un sir lung de numere. Tine cont de acest lucru atunci cand trebuie sa indici instructiunile copilului in mai multe etape. Scrie-le sau da-i-le pe rand! De asemenea, lectiile pentru scoala pot fi impartite pentru a-i usura munca si a-i imbunatati memoria.
Ajuta-l sa realizeze conexiuni. Gasirea modalitatilor de interconectare a informatiilor ajuta la formarea si recuperarea memoriei pe termen lung. De asemenea, ajuta la memoria de lucru, ceea ce foloseste pentru a tine, a compila si compara amintirile noi si vechi. Asocierile dintre imagini si text sau alte strategii de conexiune il vor ajuta sa retina mai usor si sa-si aminteasca mai repede informatiile necesare.
Citeşte şi Lucruri „periculoase” pe care copiii ar trebui să le facă