Metodele moderne folosite de hoţii de maşini şi cum te fereşti de ele

Hoţii de maşini apelează, mai nou, la metode avansate de furt din automobile, folosindu-se de tehnologia modernă. Două dintre acestea sunt bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoarele de cheie, avertizează poliţiştii, care ne spun şi cum putem evita să devenim victimele unor asemenea situații.
Marius Neagu
10 iul. 2014, 11:30
Metodele moderne folosite de hoţii de maşini şi cum te fereşti de ele

Hoţii moderni de maşini, care folosesc bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoare de cheie reprezintă o nouă provocare pentru poliţişti, conform unui articol publicat în Revista Poliţiei Române, scrie b365.ro.

Aici se precizează că poliţişti au fost iniţial încurcaţi atunci când proprietarii au declarat furturi, deşi încuiaseră automobilul cu cheia electronică, iar maşina nu prezenta urme de forţare. Astfel, a durat ceva timp până au descoperit noile moduri de operare ale infractorilor.

Cum funcţionează dispozitivele:

De obicei, în zone aglomerate, proprietarul maşinii închide maşina din telecomandă fără a o verifica, timp în care hoţii utilizează dispozitive de bruiaj care blochează semnalul de la cheie la maşină şi cea din urmă rămâne astfel descuiată. După ce proprietarul se îndepărtează, hoţii pot acţiona astfel cu uşurinţă.

O altă metodă constă în folosirea unui generator de semnal identic cu cel al cheii, tehnica fiind similară programatoarelor de cheie folosite de reprezentanţele auto. Pentru a reuşi deschiderea se încearcă, pe rând, frecvenţele folosite de producătorul autovehiculului la programarea cheilor. O variantă a dispozitivului, ceva mai complicată, recepţionează semnalul de închidere emis de telecomandă, îl compară cu o bază de date şi emite apoi frecvenţa de deschidere, chiar şi la câteva secunde după ce proprietarul s-a îndepărtat, adaugă poliţiştii.

Un alt dispozitiv oferă posibilitatea de a porni motorul, înlesnind astfel furtul autoturismului. Acesta este folosit după deschiderea maşinii. În portul de diagnoză (regăsit la majoritatea autoturismelor fabricate după 1990), spărgătorul introduce un dispozitiv care citeşte codurile de securitate înregistrate în calculatorul maşinii şi le transferă într-un mic cip programabil care, la rândul lui, răspunde la sistemul de securitate al contactului de cheie.

Disponibil, în special la dealerii sau service-urile autorizate, dispozitivul este mai scump, dar relativ uşor de procurat. Deşi comercializarea acestor dispozitive este ilegală, cel puţin bruiatoarele de frecvenţă pot fi uşor construite de un pasionat urmând sutele de scheme electronice disponibile online, conform sursei citate.

CUM PUTEŢI EVITA FURTURILE

♦ Poliţiştii recomandă să vă asiguraţi că maşina dumneavoastră dă semnalul de blocare atunci când o închideţi din telecomandă.

♦ Dacă vedeţi persoane suspecte în apropiere, nu folosiţi sistemul de blocare la distanţă, ci închideţi uşile manual, cu cheia, pentru a împiedica astfel citirea frecvenţei telecomenzii.

♦ Instalaţi alarme auto inteligente. Producătorii acestora sunt preocupaţi de îmbunătăţirea continuă a sistemului antifurt prin criptarea semnalului, coduri anticitire, folosirea comunicaţiei în două sensuri între maşină şi telecomandă schimbând aleator frecvenţa de lucru.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Stațiunea din România pe care turiștii o evită. A nins, peisajele sunt spectaculoase, zăpada e perfectă pentru a schia, dar oamenii fug de ea
Capital.ro
Anunț teribil despre Călin Georgescu. România nu scapă: 60 de zile îi sunt suficiente
Playtech.ro
Ce pun moldovencele în compoziția sarmalelor ca să iasă mult mai gustoase. De asta le ies mereu mult mai pufoase
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Poveste de film din Revoluția de la Cluj. Șeful Miliției recunoaște că fotografiile din Paris Mach i-au salvat viața: „s-a dat ordin să fiu împușcat”
wowbiz.ro
Ea este Beatrice, polițista de 23 de ani moartă în accidentul cumplit din Botoșani. Inconștiența unui șofer teribilist a ucis-o
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Veste bună pentru șoferi, la sfârșit de an. Va fi gratis în 2025. Decizia a fost luată
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Cât a ajuns să coste o porție de sarmale cu mămăligă și ardei iute la Târgul de Crăciun din Drumul Taberei
Cancan.ro
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitură totală pentru Călin Georgescu. Decizia luată de Parchetul General
StirileBZI
Cu cât vor fi indexate pensiile în ianuarie 2025! Vestea rea dată șeful Casei de Pensii
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
"Adio, iubirile mele!” - Andreea și bebelușul ei au murit! Detalii șocante
substantial.ro
Paul McCartney și Ringo Starr revin pe scenă împreună la Londra
MediaFlux
VESTE TRISTĂ din REGATUL BRITANIC! E vorba despre REGELE CHARLES.
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Zodiile care vor avea un 2025 atipic. Surprizele încep încă din ianuarie