Metodele prin care oraşele mari încearcă să reducă traficul şi poluarea. Capitala franceză va interzice traficul nonesenţial din centrul său.
Planul, aşteptat să elimine aproximativ jumătate din deplasările zilnice cu maşina prin centrul Parisului, reprezintă un obiectiv pe termen lung pentru oraş, parte a eforturilor sale generale de reducere a numărului de maşini în circulaţie.
Potrivit autorităţilor oraşului, drumurile cu maşina prin această zonă joacă un rol uriaş în aglomerare şi poluare.
Citeşte şi: Explicaţia specialiştilor despre poluarea peste limite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României
La numai câteva ore după ce Parisul şi-a confirmat planul, oraşul belgian Bruxelles a anunţat o interdicţie similară în zona „Pentagonului“, inima istorică a oraşului.
Principalul boulevard al centrului a fost deja transformat în zonă pietonală, iar acum Bruxelles-ul va interzice în întregime traficul non-local.
Alte oraşe, din Barcelona până în San Francisco, apelează la soluţii diferite de reducere a poluării şi creştere a siguranţei, cum ar fi aşa-numite „trenuri de biciclete“. Ideea a avut iniţial legătură cu deplasarea copiilor la şcoală, pe bicicletă, însă treptat adulţii s-au alăturat acestei mişcări.
Într-o zi din ianuarie, peste 100 de copii şi părinţi din San Francisco s-au urcat pe biciclete pentru a forma un tren, sau autobuz de biciclete, un grup de oameni care merg împreună pe bicicletă pe o rută stabilită în acelaşi moment al zilei pentru a ajunge la o anumită destinaţie, cum ar fi şcoala.
Fenomenul nu este nou, însă cu mersul pe bicicletă prinzând avânt în timpul pandemiei, au început să apară noi şi noi iniţiative de acest gen. În Vic, un orăşel din provincia Barcelona, un proiect de autobuz de biciclete a fost lansat de două profesoare, potrivit Zf.ro.