Cu toate că facturile la electricitate și căldură cresc, este dificil să reducem consumul fără a renunța la electrocasnicele preferate, dar există și metode prin care putem să nu irosim curentul electric. În cazul în care locuim într-o casă nouă sau una mai veche, trebuie să înlocuim ferestrele. Înlocuind ferestrele cu un singur geam cu cele cu geamuri duble, reducem cheltuiala la electricitate.
Asta, deoarece erestrele cu geamuri duble pierd cu 50-70% mai puțină căldură. Acestea vor menține căldura în casă și vor împiedica aerul rece să pătrundă. Alte metode indicate presupun instalarea unor panouri detașabile și a unor draperii mari. De asemenea, golurile și găurile din jurul ferestelor trebuie să fie etanșate.
Experții spun că jaluzelele și obloanele pot reduce pierderea de căldură în zilele friguroase. Pe de altă parte, atunci când sunt zile senine, trebuie să oprim becurile din casă, căci cu ajutorul geamurilor duble, razele soarelui vor încălzi ferestrele.
O termoizolație cât mai bună și o anvelopă termică continuă sunt esențiale pentru a reduce necesarul de energie și pentru a menține condițiile optime de confort.
Este esențial să avem în vedere aceste aspecte atât în proiectarea noilor construcții, cât și în renovarea celor existente. Atunci când termoizolația nu este continuă, se pot forma punți termice – o problemă frecvent întâlnită în jurul ferestrelor și ușilor montate necorespunzător, subliniază Claudiu Butacu și Flavia Nacu pentru Infoclima.
Aceste zone devin puncte de pierdere a energiei termice, ceea ce obligă sistemul de încălzire sau răcire să funcționeze mai intens pentru a menține confortul interior, generând astfel un consum suplimentar de energie.
În cazul clădirilor deja existente, în care îmbunătățirea anvelopei termice poate fi anevoioasă sau de durată, o primă măsură care poate fi implementată cu un cost redus este identificarea punților termice și acoperirea acestora diverse materiale care să prevină schimbul de căldură cu exteriorul.