Metodele tradiționale care te ajută să afli câte grade are țuica sau pălinca. Cele două băuturi sunt recunoscute în întreaga lume datorită concentrației de alcool, măsurată în grade. Ca să afle dacă sunt suficient de tari, românii care fabricau aceste băuturi se foloseau pe vremuri de câteva trucuri.
Vă prezentăm câteva dintre cele mai populare și utilizate tehnici folosite de români pentru a afla câte grade are țuica sau pălinca.
Metoda spumei
Această metodă presupune turnarea băuturii într-un pahar și agitarea acestuia pentru a genera spumă. Dacă spuma se formează rapid și dispare la fel de repede, înseamnă că are peste 50 de grade.
Dacă spuma apare mai greu și dispare lent, concentrația alcoolică este în jur de 20-30 de grade.
Metoda înghețului
Trebuie să știți că o țuică sau o pălincă de calitate, cu un conținut alcoolic ridicat, nu îngheață ușor. Dacă observați că încep să se formeze cristale de gheață, înseamnă că băutura are în jur de 30-40 de grade.
Metoda focului
Acestă metodă constă în aprinderea unei mici cantități de țuică sau pălincă într-un recipient metalic sau lingură. Dacă băutura se aprinde ușor și flacăra este albastră și intensă, înseamnă că are o concentrație mare de peste 50 de grade. Dacă flacăra este slabă sau băutura nu se aprinde deloc, concentrația de alcool este sub 40 de grade.
Observarea vâscozității
Țuica și pălinca cu un conținut mare de alcool trebuie să aibă o textură mai fluidă, să curgă mai repede și să lase urme mai puțin vizibile pe sticla paharului, potrivit ego.ro.
Citește și Ce beneficii are țuica fiartă. Modurile secrete în care poate fi folosită pentru sănătate