Metodologia de acordare a creditelor transferabile în învățarea pe tot parcursul vieții a fost publicată, miercuri, 17 ianuarie, în Monitorul Oficial. În învățământul superior, un credit cuprinde 14-15 ore de pregătire individuală și tot atâtea ore didactice, potrivit documentului citat de Edupedu.ro.
Conform metodologiei, creditele de studii transferabile reprezintă volumul de muncă necesar pentru acumularea unui set coerent de rezultate ale învățării corelate cu competențele solicitate de ocupațiile corespunzătoare.
Art. 1. — „(1) Învățarea pe tot parcursul vieții, în sensul prezentei metodologii, cuprinde:
a) învățământul superior;
b) educația și formarea profesională;
c) educația adulților;
d) activități pentru tineret și alte tipuri de învățare din afara contextelor formale de educație și formare;
e) învățământul preuniversitar;
f) servicii de consiliere și orientare în carieră;
g) recunoașterea competențelor dobândite în contexte nonformale și informale.
(2) În vederea facilitării recunoașterii competențelor, rezultatelor învățării și calificărilor în învățarea pe tot parcursul vieții se utilizează Sistemul european de credite transferabile, denumit în continuare ECTS, și ghidul ECTS elaborat de Comisia Europeană.
(3) Creditele de studii transferabile reprezintă volumul de muncă necesar pentru acumularea unui set coerent de rezultate ale învățării corelate cu competențele solicitate de ocupațiile corespunzătoare, conform standardelor ocupaționale și/sau Clasificării europene a ocupațiilor, denumită în continuare ESCO.
(6) Curriculumul programului de studii cuprinde și descrie activitățile de predare, aplicare practică, cercetare și evaluare în concordanță cu sistemul ECTS, exprimându-se în credite ECTS.”
Creditele în învățământul superior
Art. 3. —„ În învățământul superior, învățarea pe tot parcursul vieții cuprinde:
a) formarea inițială realizată prin programele de studii universitare, organizate pe cele patru cicluri de studii, de nivel CNC 5—8;
b) formarea continuă, prin programele de studii postuniversitare;
c) programe de formare profesională a adulților, de nivel CNC 5;
d) recunoașterea competențelor dobândite în contexte nonformale și informale;
e) servicii de consiliere și orientare în carieră;
f) activități pentru tineret.”
Citește și: Burse studenţi 2024. Cum se obţine bursa specială de 13.500 de euro
Articolul 8 din metodologie stabilește că educația și formarea profesională cuprinde:
a) educația și formarea profesională inițială și continuă a adulților;
b) învățământul liceal, filiera tehnologică și învățământul postliceal realizat pe baza standardelor de pregătire profesională;
c) recunoașterea competențelor dobândite în contexte nonformale și informale;
d) servicii de consiliere și orientare în carieră;
e) activități pentru tineret;
f) programe de formare profesională a adulților care pot fi desfășurate și de către furnizorii de formare profesională autorizați sau conform prevederilor legale privind asigurarea calității;
g) serviciile educaționale, de orientare, informare și consiliere oferite în centrele comunitare de învățare permanentă în parteneriat cu furnizorii de educație și formare.