Ministerul Educaţiei a lansat luni, în dezbatere publică, pe edu.ro, metodologia privind ocuparea prin concurs a funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct şi director al casei corpului didactic.
Noua metodologie se aseamănă cu cea veche, însă faţă de vechiul document din 2011 apar câteva noutăţi.
Testul grilă şi probele de interviu vor fi monitorizate video, astfel încât, în caz de contestaţie, să se poată verifica cum s-au desfăşurat acestea, a explicat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.
O persoană care în prezent ocupă funcţia de inspector şcolar general, inspector şcolar general-adjunct sau director al Casei Corpului Didactic şi nu s-a prezentat la concurs, nu va putea ocupa prin delegare funcţia în cazul în care rămâne vacantă. Totodată, nicio persoană care nu a promovat concursul nu va putea fi numită în funcţia de inspector şcolar general sau adjunct.
La concurs poate candida personalul didactic din învăţământ cu grad didactic I şi titlu ştiinţific de doctor şi care a obţinut calificativul „foarte bine” în ultimii cinci ani şcolari încheiaţi şi nu a fost sancţionat disciplinar în anul şcolar curent.
Candidaţii trebuie să aibă recomandare privind calităţile profesionale şi manageriale, trebuie să fie absolvenţi al unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă, să fie membri al corpului naţional de experţi în managementul educaţional, să aibă o vechime de cel puţin opt ani în sistem, dintre care ultimii cinci să-i fi pretrecut în învăţământ în ultimii 10 ani.
Concursul pentru ocuparea funcţiilor constă în trei probe. Este vorba de evaluarea Curriculumului Vitae (CV), rezolvarea unui test-grilă utilizând calculatorul, în maximum 50 de minute, şi susţinerea unui interviu în faţa comisiei de concurs. Noutatea este că de acum încolo, testul grilă şi interviul vor fi monitorizate video.