Compania anunţă că accesul în staţiile Pantelimon şi Basarab 1 a fost deschis, marţi, cu o zi mai devreme decât a fost anunţat iniţial.
Pe tot parcursul etapei de instalare a echipamentelor de control acces, Metrorex şi constructorul proiectului au depus eforturi susţinute pentru ca staţiile de metrou cu un singur acces să fie finalizate cât mai repede, iar impactul asupra confortului călătorilor să fie minim.
Prima fază a proiectului a constat în instalarea echipamentelor de control-acces pe Magistralele 1, 2 şi 3, în 41 de staţii de metrou din Bucureşti.
Pe parcursul a şase luni, au fost montate în 41 de staţii, 1.186 porţi batante normale de acces, 36 porţi speciale automate şi 26 de porţi speciale semi-automate. De asemenea, au fost instalate 113 automate de vândut cartele şi au fost modernizate 41 puncte de vânzare.
Lucrările s-au desfăşurat etapizat pentru staţiile cu mai multe căi de acces, iar pentru cele cu un singur acces, Antreprenorul a crescut mobilizarea şi astfel a fost micşorată perioada de execuţie.
Următoarea fază a proiectului, după instalarea porţilor batante, va cuprinde activităţi de implementare a sistemului informatic: implementarea sistemului de plată şi validare contactless, vânzare călătorie la validator (plata cu card
bancar), vânzare la validator prin SMS, etc. Această etapă se va derula fără să afecteze traficul de călători.
În această perioadă se continuă activitatea de optimizare a sistemului pe baza sesizărilor primite, astfel încât, la finalul implementarii tuturor lucrărilor, călătorii să beneficieze de aparate moderne pentru asigurarea unui transport sigur
şi confortabil.
„Modernizarea are ca obiectiv îmbunătăţirea serviciilor şi creşterea confortului în timpul călătoriilor cu metroul. Înnoirea sistemului de control – acces presupune înlocuirea liniei vechi de turnicheţi cu porţi de acces batante cu validator
magnetic şi contactless , care facilitează atât intrarea, cât şi evacuarea rapida a călătorilor în situaţii de urgenţă”, anunţă Metrorex.
Proiectul a fost derulat cu sprijinul Guvernulului României şi este finanţat din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 si este în valoare de 149,7 milioane de lei, fără TVA.