Întrebați care sunt cauzele, cei de la Metrorex au explicat Economica.net că Alstom, furnizorul serviciilor de mentenanță are probleme de aprovizionare a unor piese necesare efectuării lucrărilor de revizie și reparație.
Anunțul referitor la modificarea programului de circulație a fost făcut de Metrorex din 19 mai, cu precizarea că acest lucru s-ar întâmpla pe toate magistralele din cauza neasigurării numărului suficient de trenuri de către Alstom Transport S.A., prestator al serviciilor de mentenanță a trenurilor de metrou, potrivit graficelor de circulație asumate. Cei de la Metrorex au spus că sunt cu plățile la zi.
Legat de câte trenuri mai sunt puse în circulație la orele de vârf față de câte ar trebui să fie în timpul programului obișnuit, Metrorex a precizat: „În prezent, luând în considerare disponibilitatea redusă a trenurilor de metrou pentru circulație, există un minus de trei trenuri (54 trenuri în circulație) față de numărul de trenuri necesar graficelor de circulație aplicate (57 de trenuri)”.
În ceea ce privește „Magistrala Corporatiștilor”, M2, cea mai circulată linie de metrou, situația trenurilor se prezintă corespunzător.
Când vine vorba de sancțiunile ce vor fi aplicate furnizorului Alstom, conducerea Metrorex a declarat că „sunt aplicate prevederile contractuale, penalitățile rezultate fiind aplicate în consecință”.
„În acest moment, prestatorul serviciilor de mentenanță se confruntă cu probleme de aprovizionare a unor piese/subansambluri necesare efectuării lucrărilor de revizie și reparație. Problemele existente sunt remediate punctual, Alstom Transport S.A. depunând toate eforturile, astfel încât sa își poată îndeplini toate obligațiile contractuale”, a declarat Mariana Miclăuș, directorul general al Metrorex.
Pe lângă mărirea intervalelor de circulație, a apărut și problema trenurilor defecte. În data de 13 iunie 2023 a avut loc un incident pe magistrala M2. Ușile se tot deschideau și închideau, iar călătorii au fost rugați să coboare.