Metrorex pune elevii în situaţii neplăcute, în plină pandemie de coronavirus. Deşi cartele au termen de valabilitate de 6 luni, ele pot fi folosite doar o luna calendaristică de la prima utilizare, fiind nevoie de reavizare, care necesită cozi şi case speciale.
Situaţia a fost remarcată şi pe Facebook, fără ca Metrorex să ia măsuri.
„Dispreț sau nepăsare ? Metrorex pune elevii pe drumuri în fiecare lună
Cam toți colegii Emei vin la școală cu metroul, așa că am hotărât și noi să facem acest pas. Toate bune și frumoase, copiii sunt incantați, nu mai pierd zeci de minute în trafic, învață să se descurce singuri.
Accesul se face cu un card contactless nominal si reincarcabil, dar, în stilul nostru românesc, trebuia să existe si piedici.
Bunăoară, acest card de acces trebuie reîncărcat în fiecare lună, iar Operațiunea presupune statul la coadă, la statia Piața Unirii, cu prezentarea carnetului de elev vizat si a certificatului de nastere!
Situația este aberantă, Metrorex plecând de la premisa că elevii ar renunța la școală, undeva în timpului anului școlar.
Lipsa de orientare a Metrorex este mai mult decât evidentă: carnetul de elev in baza căruia se eliberează cardul de acces este vizat anual, deci, chiar în situația in care elevul ar renunța la școală, Metrorex nu poate cunoaște acest aspect.
Carnetul de elev rămâne vizat, iar elevul respectiv se poate plimba tot anul fără nicio problemă.
Deci, domnilor din conducerea Metrorex, de ce nu eliberați carduri de acces anuale pentru elevi ?
Subsidiar, le amintesc si faptul că suntem încă în pandemie, iar aglomerările de genul cozi lunare, ar trebui evitate, mai ales când sunt inutile!
Obiectivul meu este să schimb această practică și trebuie să reușesc !”, scrie Eliza Ene-Corbeanu pe Facebook.
https://www.facebook.com/eliza.enecorbeanu/posts/4374424312596773
Programul casieriilor speciale începând cu 01.04.2021 este următorul:
Titlurile de transport pentru elevi și studenți pot fi procurate prin casieriile speciale, pe tot parcursul anului, cu excepția perioadelor vacanțelor școlare și a sărbătorilor legale. În perioada vacanțelor școlare rămân deschise minim 2 casierii speciale.
Aceste cartele au termen de valabilitate de 6 luni, putând fi folosite o luna calendaristică de la prima utilizare.
Abonamentele lunare cu număr nelimitat de călătorii cu reducere 50% pentru elevi și studenți, la prețul de 35,00 Lei, pot fi procurate prin casele speciale pe tot parcursul anului. Ele pot fi folosite o luna calendaristică de la prima utilizare.
Situaţia este similară şi la STB
Elevii vor primi carduri de călătorie, care vor funcționa pe principiul abonamentelor, doar că vor avea aplicată o reducere de 100%. Cu alte cuvinte, STB va primi de la Primăria Capitalei contravaloarea acestor călătorii, ele fiind subveționate de către PMB.
Elevul trebuie să arate vânzătorului STB carnetul de elev vizat pe anul în curs, care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, precum și cartea de identitate – în cazul elevilor cu vârsta de peste 14 ani – cu evidențierea domiciliului stabil sau provizoriu.
Pentru elevii claselor pregătitoare și cu vârsta de până la 14 ani, abonamentele se eliberează în baza adeverinței doveditoare sau a carnetului de elev, cu ștampila unității de învățământ acreditate/autorizate pentru anul în curs și copie după certificatul de naștere.
La CFR Călători, pentru a-şi lua bilete online, elevii trebuie să meargă mai întâi fizic la case
Guvernul a aprobat în data de 8 octombrie 2020, în urma demersurilor Ministerului Transporturilor Infrastructurii și Comunicațiilor (MTIC) și la inițiativa CFR Călători, modificarea H.G. nr. 42/2017 prin care studenții și elevii își pot procura online și prin automatele de vânzare legitimațiile de călătorie cu trenul. Reglementările vor intra în vigoare din momentul apariției hotărârii în Monitorul Oficial.
Astfel, studenții și elevii care doresc eliberarea online a biletelor de tren trebuie să-și creeze un profil de utilizator. Înscrierea datelor care atestă calitatea de student/elev și dreptul la gratuitate se poate face după cum urmează:
Confirmarea/verificarea/validarea datelor care atestă calitatea de elev/student și dreptul la gratuitate la transport se va efectua o singură dată pentru fiecare an școlar/universitar și numai în cazul în care elevul/studentul este posesorul actelor doveditoare a calității respective conform prevederilor legale în vigoare (HG 42/2017).
Pași de urmat online/ la casa de bilete de studenți
În cazul în care va merge la casa de bilete este necesară prezentarea legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport în original, vizată conform reglementărilor în vigoare.
Pentru ca validarea online a profilului să devină operațională, este necesar ca organizațiile studentești să transmită sau să faciliteze transmiterea listei facultăților și a adreselor electronice de contact ale acestora, așa cum s-au angajat în protocolul semnat cu CFR Călători. În lipsa datelor transmise de organizațiile studențești, și facultățile pot contacta compania, urmând ca informațiile furnizate să fie validate.
Până atunci, pentru a obține Id-ul de student necesar procurării online, studenții pot merge direct la casele de bilete sau agențiile de voiaj, unde este necesară prezentarea în original a legitimației de student pentru reducere/gratuitate la transport.
Pași de urmat la casa de bilete de către elevi/părinții elevilor
De asemenea, pentru a evita inconvenientele legate de vizarea legitimațiilor, de instituțiile de învățământ, în perioade diferite, la începerea anului școlar/ universitar se va putea călători, astfel: