Metroul ar putea să nu mai circule din luna mai. Principalul motiv invocat este incapacitatea financiară de a achita datoriile către angajați și terți.
Sindicaliștii au subliniat că există anumite reglementări, cum ar fi Articolul 73, alineatul 8 din Legea Bugetului, care impun condiții stricte, precum dublarea sumei pierderilor pentru a putea fi aprobat un buget. În plus, conform unei Ordonanțe, societățile comerciale care nu obțin aprobarea bugetului în 120 de zile de la aprobarea legii bugetului pierd dreptul la subvenție.
Metrorex se confruntă cu un deficit de personal considerabil, având în prezent 5.050 de angajați și un deficit de peste 800 de angajați. Această situație este susceptibilă să se înrăutățească în 2025, deoarece mulți specialiști din companie se apropie de vârsta pensionării sau optează pentru alte locuri de muncă cu salarii mai mari și condiții mai bune.
Marian Artimon a subliniat faptul că salariile medii nete în cadrul Metrorex sunt de aproximativ 7.000 de lei, iar, contrar percepției comune, acestea nu sunt considerate ridicate. Comparativ cu alte domenii, cum ar fi retailul, salariile sunt similare sau chiar mai mici. Angajații au ajuns să se orienteze către alte companii, cum ar fi CFR Călători, unde veniturile sunt semnificativ mai mari.
„Salariul mediu net în cadrul Metrorex este de 7.000 lei. Salariile la metrou nu sunt mari. Există doar o senzaţie că salariile sunt mari. Dacă mergeţi la Kaufland, unul care pune materiale pe rafturi are 4.200 lei în mână”, a spus Marian Artimon.
În contextul subfinanțării și al deficitului de personal, sindicaliștii avertizează că, în absența subvenției și a aprobării bugetului, circulația metroului ar putea fi sistată începând cu 15 mai. USLM va folosi toate mijloacele legale pentru a atrage atenția publicului și a încerca să rezolve această problemă într-un mod care să nu afecteze negativ serviciile de transport.
„Ţi s-a redus dreptul la pensie, ţi se reduc salariile, ţi se reduc drepturile pe care le-ai negociat prin CCM şi să stai aici, pentru ce? Să mai munceşti 10 ani şi să ieşi cu o pensie mai mică decât cea actuală? Austeritatea ne-a lăsat fără oameni, subfinanţarea o să ne lase fără bani”, a mai spus Marian Artimon.
Sindicaliștii subliniază că situația nu este singulară pentru Metrorex și că și CFR Călători se confruntă cu aceleași provocări, ceea ce poate indica un posibil eșec sistemic în gestionarea forței de muncă și a finanțelor în sectorul transporturilor.