Metroul din Drumul Taberei nu are călători. În luna martie 2021, s-au înregistrat doar 7.000 de validări pe zi, potrivit datelor oficiale transmise de Metrorex la solicitarea Economedia. La o lună de la inaugurarea oficială, pe M5 nu circulau mai mult de 10.000 de călători pe zi, deşi zona deserveşte 250.000-300.000 locuitori, iar linia a fost proiectată pentru un maximum de 50.000 călători/sens/oră.
La scurt timp de la inaugurarii, oficialii din Ministerul Transporturilor şi Metrorex explicau numărul mic de călători prin faptul că aceştia sunt obişnuiţi să folosească tramvaiul 41 şi STB, dar şi prin alţi factori precum deplasarea cu autoturismul personal sau transport alternativ, reducerea activităţilor economice, telemunca şi teama de infecţie cu noul coronavirus. Aceste precizări sunt în continuare valabile, dar motivele principale pentru dezinteresul faţă de metrou al locuitorilor din Drumul Taberei sunt altele.
Magistrala cu 10 staţii este deservită de doar opt garnituri de tren Bombardier, intervalul de succedare fiind, astfel, destul de mare: 12 minute la capetele Râul Doamnei şi Valea Ialomiţei, pentru intervalele de vârf 06.00-10.00 şi 13.00-20.00, în timp ce la Eroilor este de 6 minute. Prima garnitură nouă Alstom din comanda de 13 garnituri vine abia în noiembrie 2022. Contractul, semnat în decembrie 2020, stipulează un termen 23 de luni pentru primul tren şi o durată de 30 de luni pentru restul de 12 unităţi, potrivit Metrorex.
Citeste si Cartela la metrou s-ar putea scumpi. Cât va costa o călătorie
Un alt motiv pentru dezinteresul locuitorilor din Drumul Taberei faţă de transportul cu metroul este conexiunea cu M1-M3 doar la Eroilor. Asta înseamnă că, pentru a ajunge în zona centrală sau de business de la Pipera, călătorii schimbă metroul de două ori. În plus, la capetele de la Valea Ialomiţei şi Râul Doamnei nu este disponibilă nicio parcare tip Park&Ride pentru ca şoferii să-şi poată lăsa maşinile lângă gurile de metrou şi să continue deplasarea la serviciu cu metroul.
Ministerul Transporturilor întîrziat cumpărarea de trenuri noi pentru că prima licitaţie a fost trucată de angajaţi ai Metrorex. În 2014, compania Metrorex a lansat o licitaţie de 1,5 miliarde lei pentru achiziţia a cel mult 51 de rame de metrou, dar licitaţia a fost anulată, iar Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţe definitive cu suspendare pentru cei implicaţi.