Textul, deja adoptat de senatori în decembrie, mai trebuie să fie promulgat de șeful statului.
Legea va permite cultivarea, recoltarea, prepararea, cumpărarea, deținerea, comercializarea, transportul și utilizarea canabisului în scopuri medicinale și științifice.
Președintele Pena Nieto s-a opus multă vreme oricărei relaxări a legislației privind consumul acestui drog, într-o țară în care violențele legate de traficul de stupefiante s-au soldat cu peste 177.000 de morți și 30.000 de dispăruți.
Această schimbare de poziție s-a produs în urma mai multor cazuri foarte mediatizate, printre care o decizie istorică a Curții supreme din noiembrie care autoriza patru persoane să utilizeze marihuana în scop personal și recreativ.
Însă cazul care a emoționat cel mai mult opinia publică mexicană este cel al lui Grace, o fetiță de opt ani care suferă de sindromul Lennox-Gastaut, variantă de epilepsie foarte dificil de tratat.
În 2015, părinții ei au câștigat o bătălie juridică împotriva autorităților pentru a obține autorizarea importului de canabinol (CDB), un ulei terapeutic pe bază de canabis, care să-i ușureze cele circa 400 de crize de epilepsie cotidiene. Fetița a devenit un simbol pentru cei care luptau pentru legalizarea marihuana.
Schimbarea poziției președintelui mexicani intervine într-un context de legalizare progresivă a marihuana în cele două Americi, după decizia de pionierat a Uruguayului, devenită în decembrie 2013 prima țară din lume care a legalizat producția, distribuția și consumul de canabis.
Alte țări din regiune, precum Columbia și Chile, și-au relaxat și ele poziția în domeniu. La finalul lui martie Argentina a autorizat utilizarea terapeutică a uleiului de canabis, dar a menținut interdicția de a cultiva planta.