MFE îi răspunde şefului statului: Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineret este funcţională

Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională, iar măsurile sunt momentan finanţate de la bugetul de stat şi cel al asigurărilor sociale, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Fondurilor Europene (MFE), remis ca urmare a declaraţiilor preşedintelui Traian Băsescu, transmite Agerpres.
Filip Stan
14 sept. 2014, 08:50
MFE îi răspunde şefului statului: Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineret este funcţională

„Schema de finanţare a locurilor de muncă pentru tineri este funcţională în România de la data de 1 ianuarie 2014. Măsurile (aferente Iniţiativei Locuri de Muncă pentru Tineri – n.red.) sunt finanţate momentan din bugetul asigurărilor sociale şi din bugetul de stat, sumele cheltuite urmând a fi decontate de Comisia Europeană după ce aprobă Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020. Deci, nu există nicio întârziere în implementarea acestei scheme în România”, susţine MFE.

Ministerul a transmis Comisiei Europene versiunea oficială a acestui program în data de 6 august a.c. şi alte state membre UE au optat să finanţeze din buget măsurile aferente Iniţiativei Locuri de Muncă pentru Tineri, urmând să le deconteze ulterior din Fondul Social European, deoarece nu au încă programele operaţionale aprobate de Comisia Europeană.
Schema se finanţează prin Programul Operaţional Capital Uman 2014 – 2020, program pentru care Ministerul Fondurilor Europene este autoritate de management, iar Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice este responsabil cu implementarea efectivă.

Pe Axa prioritară 1 a POS DRU 2014 – 2020 este alocată suma de 212 milioane euro pentru tineri.

„106 milioane de euro din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri (Youth Employment Initiative -YEI), pentru trei regiuni în care rata şomajului la nivelul anului 2012 în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 16-24 ani este mai mare de 25%. Cele trei regiuni sunt: Centru, Sud-Est şi Sud-Muntenia. Alocarea financiară menţionată este aferentă anilor 2014-2015, plăţile efective pentru proiecte putându-se realiza până în anul 2018. La această sumă, România a alocat încă aproximativ 106 milioane de euro din fondurile europene care i-au fost alocate din Fondul Social European (FSE)”, mai arată comunicatul citat.

Potrivit MFE, pe Axa Prioritară 2 este alocată o sumă de aproximativ 362 milioane de euro.
„Având în vedere importanţa susţinerii tinerilor din perspectiva creşterii ratei de ocupare în rândul acestui grup ţintă, România a alocat alte aproximativ 362 milioane de euro pentru finanţarea măsurilor de susţinere a tinerilor în celelalte cinci regiuni (Bucureşti-Ilfov, Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia). Această sumă dedicată tinerilor poate fi decontată de România din FSE până în 2023. Ne propunem ca prin Axa Prioritară 2 să continuăm finanţarea şi pentru tinerii din cele trei regiuni care sunt finanţate din Iniţiativa Locuri de Muncă pentru Tineri după anul 2015 în cazul în care la nivelul UE nu se va decide prelungirea acesteia”, mai spune ministerul.

Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis sâmbătă tinerilor prezenţi la Şcoala de Vară a Partidului Mişcarea Populară (PMP) că, dacă ar fi în locul lor, ar face „proteste zilnice la Guvern”, pe motiv că Executivul nu a reuşit până acum să cheltuiască fondurile alocate de Comisia Europeană pentru programul Locuri de muncă pentru tineret.

„În programul ‘Locuri de muncă pentru tineret’, spre exemplu, Romania are alocate 106 milioane de euro care trebuie cheltuiţi în perioada 2014-2015. Dacă aceşti bani nu se cheltuiesc, se realocă altor ţări. Deci, în 2014-2015 trebuie să cheltuim cei 106 milioane de euro, destinaţi creării de locuri de muncă pentru tineri. Cât credeţi ca s-a cheltuit până acum? Zero. Programul transmis de Guvernul României la Comisia Europeană nici măcar nu este aprobat, ceea ce este nepermis (…) În această direcţie, eu, dacă aş fi în locul vostru, aş face zilnic proteste la Guvern, pentru că nu sunt bani pe care să-i ai la dispoziţie pentru multă vreme”, a afirmat preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului a explicat că suma de 106 milioane de euro este destinată tinerilor din regiunile în care şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%.

„România are pe masa Comisiei Europene 106 milioane de euro, este adevărat, nu pentru toată ţara, ei sunt destinaţi tinerilor care se află în regiunea Centru, în regiunea Sud Muntenia şi în regiunea Sud-Vest, acolo unde şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25%. Este adevărat, de asemenea, că UE socoteşte şomajul pentru tineri în intervalul de vârstă 15-25 de ani. Pentru unii dintre dvs. întrebarea firească este: de ce de la 15 ani? Pentru că merg la liceu. Da, dar sunt şi care se opresc la opt clase sau la zece clase. Şi atunci Uniunea a vrut să acopere şi această eventualitate şi chiar aşa socoteşte şomajul – tinerii care nu sunt la şcoală, fie ei şi de 15-16 ani, se consideră tineri şomeri”, a precizat şeful statului.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Taxa ”ascunsă” la plata cu cardul. La ce trebuie să fim atenți
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai