Totodată, MFP a decis şi revocarea unor membri ai CA al FNGCIMM, potrivit Mediafax.
Ciornei a fost numită pe termen limitat în calitate de director general şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului, „având cpora obiective urgentarea aplicării prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi îmbunătăţirea activităţii societăţii în condiţiile întăririi disciplinei financiare şi creşterii performanţelor economice ale acesteia”, se arată într-un comunicat al ministerului.
Tot provizoriu, până la efectuarea selecţiei conform legislaţiei, MFP l-a numit pe Cristian Socol, consilier al premierului, în funcţia de preşedinte al directoratului Fondului Român de Contragarantare, „în urma vacantării postului ocupat anterior de către Ioan Hidegcuti”.
Decizia a fost luată de MFP în calitate de reprezentant al statului, acţionar unic al FNGCIMM şi al Fondului Român de Contragarantare.
VEZI ŞI FRAUDĂ de milioane de euro la Fondul Român de Contragarantare. Guvernul sesizează Parchetul
Guvernul va sesiza Parchetul pentru nereguli identificate în activitatea Fondului Român de Contragarantare în perioada decembrie 2009-august 2013, inclusiv prin acordarea de indemnizaţii şi prime fără limite şi decontarea unor mese scumpe pentru conducere drept cheltuieli de protocol.
Inspectorii guvernamentali descriu în raport un „exces de salarizare” înlesnit de nestabilirea limitelor generale ale remuneraţilor membrilor Directoratului, arătând că în perioada decembrie 2009-august 2013, Fondul Român de Contragarantare a efectuat cheltuieli de 4,6 milioane lei pentru remuneraţii/indemnizaţii brute acordate membrilor Consilului de supraveghere, precum şi remuneraţii şi prime trimestriale destinate preşedintelui Consiliului, în valoare individuală cuprinse între 474.729 lei (inclusiv pentru preşedintele Fondului de Garantare a Creditelor IMM, Aurel Şaramet, ca membru al Consiliului) şi 1,8 milioane lei (pentru preşedintele Consliului de supraveghere, Ionel Popescu).
Drepturi băneşti în cuantum total de peste 7,9 milioane lei au fost acordate în acelaşi interval preşedintelui şi membrilor Directoratului, respectiv preşedintelele Ioan Hidegcuti încasând un total de 2,8 milioane lei.
Fondul Român de Contragarantare a transmis vineri, printr-un comunicat, că echipa Corpului de Control al premierului nu a înţeles mecanismul de operare a fondului şi a evidenţiat ca nelegale salarii şi cheltuieli de protocol, deşi acestea erau în limitele bugetate legal şi sub nivelul mediu din băncile unde statul este acţionar.
„Referitor la aprecierile care vizează mecanismul de operare al FRC apare surprinzător faptul că echipa de control nu a reuşit să surprindă esenţa acestuia în piaţa financiar-bancară, mecanism bazat pe mandatul acordat fondurilor de garantare prin convenţii legale semnate cu acestea, potrivit actului normativ de infiinţare – OUG nr. 23/2009, cu completările şi modificările ulterioare, precum şi art. 2009 – 2038 Cod Civil. Este important de precizat că această practică este general valabilă în sistemele internaţionale de garantare-contragarantare a creditelor, FRC asumându-şi mecanismul de mandat ca o bună practică europeană şi naţională”, se arată într-un comunicat al Fondului.