„Mi-a intrat frigul în oase”: Există vreo legătură între durerile de oase și frigul de afară?

Studiile arată foarte clar că factorii meteorologici influențează în mod direct sănătatea oaselor și mușchilor noștri, însă nu ei sunt principalii factori declanșatori.
Filip Stan
13 nov. 2024, 17:55

Auzim tot mai des, în jurul nostru, afirmații de genul „mi-a intrat frigul în oase” sau „mă dor toate de la ploaie”. Există oare vreo legătură medicală între frig și durerile de oase? Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă vine cu o explicație clară pe acest subiect, explicație susținută de studii în domeniu.

„Deseori, intră la mine în cabinet pacienți care ridică această problemă a durerilor articulare extreme, mai ales în acest sezon. De fiecare dată, discursul meu este același și începe cu propunerea de a face o consultația completă și complexă care să ne arate care este starea de sănătate în momentul T Zero, așa cum îmi place mie să spun. În primă fază, recomand a fi efectuate o serie de analize de laborator, dar și investigații imagistice.”, explică dr. Tarek Nazer, Medic Primar Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă.

Şefa ANM anunţă o schimbare radicală a vremii. Elena Mateescu: „Lapoviţă și ninsoare la Bucureşti, fără depunere de strat consistent”

Desigur, însă, că studiile arată foarte clar că factorii meteorologici influențează în mod direct sănătatea oaselor și mușchilor noștri, însă nu ei sunt principalii factori declanșatori.

„Cei care simt disconfort la nivelul articulațiilor atunci când se schimbă vremea sunt cei care deja au problemă, iar astfel apare fie durerea, fie un disconfort. Atunci când scade temperatura, scade și presiune atmosferică. Iar astfel, prin compensare, crește presiunea intraarticulară, fenomenul punând mai multă presiune pe țesuturile care deja suferă și atunci resimțim durerea și disconfortul. Dacă durerea apare la o singură articulație, atunci este o problemă de ortopedie. Dacă apare la mai multe articulații atunci este o problemă reumatică. Nu este o problemă care ține neapărat de vârstă. Și tinerii și bătrânii pot avea astfel de probleme. Tot timpul trebuie să ne protejăm articulațiile de frig, îmbrăcându-ne bine. Este sigurul lucru pe care putem să-l facem cu toții. Expunerea prelungită la frig și umezeală poate fi un factor pentru apariția bolilor reumatice  ” explică, dr. Tarek Nazer, medic primar ortoped.

Top 5 recomandări de la medicul ortoped care te scapă de durerile articulare apărute în sezonul rece

1. Kinetoterapia este una dintre recomandările pe care specialiștii le prescriu pacienților care se confruntă cu dureri articulare. Aceasta presupune un complex de exerciții speciale, indicate pentru fiecare afecțiune în parte, efectuate sub supravegherea atentă a kinetoterapeutului. Este foarte important de știut faptul că efectul kinetoterapiei apare de la primele ședințe, dar sunt necesare cel puțin 10 ședințe pentru a avea un rezultat favorabil, în funcție de patologii.

2. Fizioterapia, pe de altă parte, are rezultate bune atunci când vorbim despre durerile articulare. Acesta este un protocol de recuperare medicală care folosește aplicații terapeutice prin intermediul factorilor fizici, pentru a trata diferite afecțiuni. Acești factori fizici acționează asupra receptorilor cutanați (termic, tactil, dureros) care răspund printr-o serie de efecte produse asupra organismului, iar reducerea durerilor fiind principalul efect.

3. Crioterapia folosește un jet de aer rece ce realizează un șoc termic la nivelul pielii. Această acțiune determină scăderea temperaturii locale cu 10-12 grade ceea ce determină reducerea inflamației și implicit ameliorarea durerii.

Este sau nu adevărat mitul telefonului mobil care atrage fulgerul? Sfaturile salvamontiștilor pentru drumeții priși de furtună pe munte

4. Terapia Tecar se bazează pe căldura produsă de organism prin intermediul energiei electromagnetice. Terapia grăbește procesul de vindecare a zonei afectate. Prin intermediul căldurii, zona tratată se relaxează și durerea dispare.

5. Laseroterapia folosește energia luminoasă absorbită de organism, iar această acțiune determină modificări biologice la nivel celular – are efect antialgic. Ultrasunetul transmite în interiorul organismului vibrații ce realizează un micromasaj profund care instalează acest efect anestezic.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Lacrimi și durere la despărțirea de Andrei Perneș de la Mireasa. Imagini sfâșietoare de la înmormântare / FOTO
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Orașul din România care a fost distrus intenționat, dintr-un motiv absurd. Peste 1000 de soldați au fost chemați să ajute la reconstruirea lui
Capital.ro
Călin Georgescu NU ar fi vrut să se afle niciodată. A ieșit la suprafață: Totul e condus de...
Playtech.ro
Ţara în care limba română este cea mai profitabilă. Se oferă salarii de peste 83.000 de euro vorbitorilor
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Fostul consilier parlamentar Avram Gal spune că e esențial ca România să aibă un nou ministru de Externe: „Avem nevoie de diplomație clară și asumată”
wowbiz.ro
Cum a apărut Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, la înmormântarea lui?! Imaginile DURERII
Spynews
Ți se rupe sufletul! Tatăl lui Andrei Perneș de la Mireasa, în lacrimi! Nu s-a putut desprinde de sicriu / FOTO
Spynews
Top 10 cele mai sigure țări de vizitat pentru femei. Unde poți călători singură fără probleme
Evz.ro
Revoluție în medicină. Terapia miraculoasă care a uimit toată omenirea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Raluca Zenga, absolut spectaculoasă. Cum arată la 5 ani de la divorțul de Walter
kanald.ro
Imagini sfâșietoare de la înmormântarea lui Andrei Perneș! Familia și prietenii sunt îngenunchiați de durere
Cancan.ro
Cum a apărut Sabrina la înmormântarea lui Andrei Perneș, fostul ei soț. E sfâșiată de durere! Nici nu o vei recunoaște
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Cine se află în spatele lui Călin Georgescu. Anunțul momentului: Un personaj foarte important, foarte influent
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Starea de sănătate a Papei Francisc s-a înrăutățit: Vaticanul anunță prognostic rezervat
MediaFlux
Reguli pentru cei care STAU la bloc. Se pot da AMENZI de 100.000 de lei
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ucraina – trei ani de război: de la racheta de tenis la drona militară