Bloomberg, în vârstă de 71 de ani, primar miliardar şi filantrop cu mână de fier, nu a pierdut nicio secundă până la încheierea mandantului. El a semnat, luni, 22 de proiecte de lege, dintre care cel care interzice folosirea ţigărilor electronice în locurile publice din marele oraş american, scrie Mediafax.
„În fiecare zi de 12 ani m-am trezit întrebându-mă cum să fac oraşul nostru mai puternic şi mai sigur, mai sănătos şi mai verde, mai liber, mai drept, mai caritabil, mai inovator şi orientat spre viitor, cu mai multe oportunităţi pentru toţi”, a declarat el în ultima sa alocuţiune radiofonică, duminică. „Miercuri dimineaţă mă voi trezi cu un zâmbet, ştiind că am făcut tot ce am putut pentru a atinge aceste obiective”.
Bloomberg, un outsider venit din mediul de afaceri, i-a succedat republicanului Rudy Giuliani la 1 ianuarie 2002, cu trei luni şi jumătate după atentatele de la 11 septembrie.
De atunci, crimele din oraşul cu 8,33 de milioane de locuitori au scăzut cu 49 la sută, ajungând de la 649 în 2001 la 333 în aceast an, un record de scădere. Au fost plantaţi un milion de copaci, mii de biciclete puse la dispoziţie gratuit au invadat străzile, iar 37 la sută din oraş face obiectul unei noi delimitări zonale, cu crearea a sute de hectare de spaţii verzi şi construirea unor zgârie-nori din ce în ce mai înalţi şi mai scumpi.
Circa 54,3 milioane de turişti au vizitat New York-ul în acest an, un alt record. Bloomberg se felicită şi pentru un buget echillibrat şi pentru faptul că newyorkezii au câştigat în timpul celor trei mandate ale sale aproape trei ani în materie de speranţă de viaţă: măsurile antifumat şi cele de luptă împotiva obezităţii şi-au arătat roadele, potrivit lui.
Dar inegalităţile – din ce în ce mai puternice în Statele Unite – s-au accentuat: 70 de miliardari, 389.000 de milionari, dar 21,2 la sută din populaţie trăieşte sub pragul sărăciei (23.400 de dolari anual pentru o familie cu patru membri). Alte 52.400 de persoane nu au domiciliu fix la New York, fiind găzduite de primărie, dintre care 22.100 de copii, o creştere de 69 la sută faţă de 2002.
Unii i-au reproşat lui Bloomberg, democrat devenit republican apoi independent, că nu guvernează decât pentru bogaţi. El s-a apărat acerb, subliniind că sărăcia a crescut la New York comparativ cu alte mari oraşe americane.
Dar după 12 ani sub conducerea sa, newyorkezii aspiră la o schimbare. În noiembrie, peste 73 la sută dintre alegători au votat pentru Bill de Blasio, în vârstă de 52 de ani, un democrat care s-a poziţionat împotriva lui Bloomberg. El a denunţat inegalităţile şi a promis să finanţeze grădiniţa pentru toţi copiii de la patru ani, impozitând puternic newyorkezii care câştigă peste 500.000 de dolari pe an.
Primul democrat ales primar al New Yorkului în ultimii 20 de ani, de Blasio, căsătorit cu o femeie de culoare, Chirlane McCray, şi tatăl a doi adolescenţi, va depune jurământul în cadrul unei ceremonii private la locuinţa sa din Brooklyn, miercuri, la ora 00.01. Ceremonia publică de învestitură, la care va participa şi fostul preşedinte Bill Clinton, este prevăzută pentru miercuri la prânz.
De Blasio a început foarte lent să îşi formeze echipa, privilegiind experienţa şi o viziune politică similară cu a sa. Dar el este departe de a o definitiva.