MICHAEL SCHUMACHER începe să înţepenească. Medicii întâmpină noi probleme
UPDATE: Potrivit tabloidului britanic Mirror, neurochirurgii de la spitalul din Grenoble nu au prezentat încă o dată când fostul pilot va fi scos din starea de comă, iar unii experți se tem că el va rămâne într-o stare vegetativă pentru tot restul vieții.
Vezi şi VIDEO: Reconstituirea teribilului accident al lui Michael Schumacher
MICHAEL SCHUMACHER rămâne în stare critică. Agasat de afirmaţiile diverşilor publicate de presă în ultimul timp, el a ţinut să-şi prezinte propria analiză, precizând că nu este ţinut la curent cu tratamentul care îi este administrat multiplului campion mondial de Formula 1 Michael Schumacher la spitalul din Grenoble, Franţa, unde este internat la terapie intensivă.
Afirmaţii destul de pesimiste, bazate pe experienţă
Medicul se bazează pe buletinele de sănătate oficiale comunicate de anturajul lui Schumacher. El subliniază mai multe elemente pozitive, în special faptul că un hematom din partea dreaptă a fost înlăturat cu succes în urma celei de-a doua intervenţii chirurgicale suferite de Schumacher, scrie cotidianul belgian Le Soir. Din păcate, mai sunt şi alte hematoame care persistă, în partea stângă, dar şi în centrul creierului. Or această din urmă zonă este extrem de importantă: ea este cea care gestionează în special conştienţa, simţul, controlul asupra presiunii sangvine, respiraţia sau deglutiţia. În partea stângă se află funcţionalităţile limbii, de exemplu.
Vezi şi Fotografie inedită de la accidentul lui Michael Schumacher. A fost făcută imediat după căzătură
Frisoane pe şira spinării
Hartstein subliniază că, în mod intenţionat sau nu, neurochirurgii au descris un tablou neurologic mai degrabă pesimist. În acest punct, concluzia lui Gary Hartstein dă mai degrabă frisoane pe şira spinării:”Este extrem de puţin probabil (şi, cinstit vorbind, imposibil virtual) ca Michael pe care îl cunoşteam înainte de accident să mai fie acelaşi”. După patru săptămâni de comă artificială, sechelele sunt deci aproape inevitabile şi probabil foarte serioase. „Va trebui atunci să considerăm drept un triumf al rezistenţei umane faptul că Schumacher va mai fi capabil să meargă, să se hrănească, să se îmbrace şi să-şi conserve anumite aspecte semnificative ale personalităţii sale”, explică expertul citat de Le Soir, scrie jurnalul.ro.
Precizări în legătură cu coma lui Michael Schumacher
Hartstein abordează apoi riscurile sporite ale unei situaţii de comă vegetativă, prelungită, apoi permanentă: „Aproximativ 50% dintre pacienţii unui traumatism cranian care se află într-o stare vegetativă după o lună de la rănire redevin conştienţi, deseori cu deteriorări neurologice semnificative. Dacă starea vegetativă continuă timp de şase luni, se ajunge la 20% dintre cazuri, deseori cu deteriorări severe. După un an, recuperarea după o stare de inconştienţă este foarte rară, şi, dacă se produce, această funcţie este în general grav alterată”.
Totuşi, speranţa rămâne pentru Michael Schumacher
„Cu toate astea nu există motive de pierdere a speranţei. Orice persoană care lucrează cu pacienţi răniţi la cap a văzut şi pacienţi foarte grav răniţi care s-au refăcut de o manieră acceptabilă. În fond , tot ceea ce se poate face acum este să stăm şi să aşteptăm, să ne rugăm şi să fim alături de Michael şi de apropiaţii lui”, a concluzionat medicul citat de Le Soir.
Neurochirurgii avertizează că timpul curge în defavoarea lui Michael Schumacher, fostul mare campion de Formula 1 aflat în comă din data de 29 decembrie. Pe măsură ce săptămânile trec, şansele ca starea de sănătate a lui Schumi să se amelioreze scade, afirmă specialiştii.
„Dacă nu a apărut nimic pozitiv în primele trei săptămâni situaţia devine îngrijorătoare„, a avertizat deja medicul Jean Marc Orgogozo, profesor de neurologie la Universitatea din Bordeaux. După cum scrie presa franceză, mediciii de la Clinica din Grenoble ar trebui să-l scoată pe MICHAEL SCHUMACHER din coma indusă, pentru a vedea cum se comportă organismul acestuia. Personalul medical se teme de ce e mai rău, ca fostul pilot de Formula 1 să nu rămână într-o stare vegetativă permanentă. Aceste temeri sunt alimentate de faptul că, în general, diagnosticul de comă vegetativă este pus după patru săptămâni de comă, iar în cazul lui MICHAEL SCHUMACHER s-au scurs deja trei săptămâni şi jumătate.
„Este încă prea devreme să vorbim de un sindrom apallic (n.r. – suprimarea funcţiilor cortexului cerebral după un traumatism sever), dar trebuie avertizată familia asupra riscurilor„, a declarat neurochirurgul britanic Colin Shieff, pentru Mirror.
La rândul său, Mail Online scrie că nu există tratament special în acest caz, dar cu îngrijire medicală adecvată pacientul poate trăi mulţi ani în comă vegetativă.
Citeşte şi MICHAEL SCHUMACHER în stare critică. Anunţ de ultimă oră al familiei