‘Nu am realizat la ora actuală progrese suficiente pentru a demara cu toată încrederea a doua fază a negocierii, mai întâi asupra a ceea ce ar fi (…) o eventuală perioadă de tranziție (…), și mai apoi o discuție asupra cadrului viitoarei noastre relații’, a explicat Barnier.
Aceste ‘progrese suficiente’ cerute de UE trebuie să fie înregistrate în trei subiecte-cheie definite la începutul negocierilor: soarta cetățenilor afectați direct de Brexit, problema Irlandei și angajamentele financiare între cele două părți.
Barnier a enumerat în fața europarlamentarilor ‘divergențele serioase’ care persistă în discuții, ‘în special asupra reglementării financiare’. ‘Nu vom accepta să plătim în (format de) 27 ceea ce a fost decis în 28’, a spus negociatorul UE pentru Brexit. ‘Contribuabilii celor 27 de state membre nu au de ce plăti consecințele unei decizii pe care nu ei au luat-o’, a adăugat Barnier.
El și-a exprimat de asemenea îngrijorarea în legătură cu ‘unele măsuri discriminatorii’ luate deja de Administrația britanică împotriva cetățenilor celor 27 de state membre, instalați în Marea Britanie. În cadrul negocierilor, clarificări mai trebuie încă aduse în ceea ce privește reunificarea familiilor și garantarea beneficiilor sociale dobândite în Marea Britanie, a explicat negociatorul-șef al UE.
UE dorește garantarea drepturilor pentru cetățenii săi și vrea să conserve autoritatea Curții de Justiție a UE în această materie, ceea ce Londra respinge categoric.
Europarlamentarii votează marți asupra unei rezoluții prin care își exprimă nemulțumirea cu privire la modul în care evoluează negocierile.