Numit în funcție la sfârșitul lunii iulie de către președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, Barnier, un veteran al instituțiilor bruxelleze, a optat pentru o intrare mai discretă în problemă. El intenționează să afle mai întâi opiniile celor 27 de state membre și a avut deja consultații ”constructive” joi la Berlin cu șeful diplomației germane, Franck-Walter Steinmeier.
Pentru Bruxelles nu se pune problema de a negocia cu britanicii atât timp cât Londra nu activează ”clauza de retragere” (art. 50 din Tratatul de la Lisabona din 2009), care n-a fost niciodată utilizată, ce reglementează ieșirea unei țări din UE.
Activarea clauzei nu va interveni până la începutul lui 2017, în pofida dorinței Bruxellesului de a începe ”cât mai repede posibil”. După ce ruptura este notificată Consiliului UE (reprezentant al statelor membre), se va deschide o perioadă de doi ani pentru a negocia modalitățile de ieșire din blocul comunitar, informează Agerpres.
Chiar dacă se așteaptă la negocieri ”dure”, Barnier, cunoscut drept ”un antibritanic notoriu” în mediile eurosceptice din Londra, nu are intenția de a declara război Regatului Unit. ”Suntem de mult timp într-o comunitate de interese cu Regatul Unit”, explica Barnier la începutul lui septembrie. ”Îndeosebi în domeniile securității și al apărării va trebui să se găsească o cooperare bilaterală puternică”, adăuga el.
La Londra, guvernul Theresei May spune că așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el în scopul ”de a asigura o ieșire ordonată a Regatului Unit” din UE.
Negociatorul-șef al UE îi va raporta direct lui Juncker, al cărui consilier pe probleme de apărare a fost până în prezent.
Michel Barnier (65 de ani), un european convins, angajat în politică de peste 40 de ani, a ocupat postul strategic de comisar pentru piața internă și servicii financiare în Comisia Europeană ”Barroso II” (2010-2014). El a fost arhitectul Uniunii Bancare Europene, alegându-se cu reputația de ”oaia neagră” a City-ului londonez, prima mare piață financiară a Europei, una dintre mizele cruciale ale negocierilor în viitor.