Michelle Obama (numele complet: Michelle LaVaughn Robinson Obama)
Funcţie:
Soţia preşedintelui SUA, Barack Obama, primul preşedinte de culoare din istoria Americii şi al 44-lea în ordine cronologică, candidat la alegerile prezidenţiale de pe 6 noiembrie. Fost vice preşedinte pe probleme de comunitate şi relaţii externe la Centrul Medical al Universităţii Chicago.
Data naşterii:
17 ianuarie, 1964, Chicago, Illinois
Liceu:
A absolvit liceul Whitney M. Young Magnet din Chicago în 1981
Colegiu:
A absolvit în 1985 ciclul de licenţă la Princeton University şi are o diplomă în sociologie şi una în studii afro-americane.
Master:
Facultatea de Drept, Harvard. A absolvit în 1988.
Familia:
Fiica lui Marian și Fraser Robinson, Michelle a văzut două modele în părinții ei, pe care ea i-a identificat cu mândrie ca făcând parte din „clasa muncitoare”, potrivit Women Issues. Tatal ei, operator la o pompă din oraș, a trăit şi a lucrat cu scleroză multiplă. Mama lui Michelle a rămas acasă cu copiii până când aceştia au ajuns la liceu. Familia locuia într-un apartament cu un dormitor de la ultimul etaj al unui bungalou din caramidă.
Anii de liceu şi Facultate:
Michelle a fost descurajată să aplice la Princeton de către consilierii de liceu care credeau că rezultatele ei nu erau suficient de bune. Cu toate acestea, ea a absolvit cu onoruri de la facultate. Era unul dintre puţinii studenţi de culoare de la Priceton în acea perioadă iar această experiență a făcut-o să fie conștientă de problemele legate de rasă.
Atunci când a vrut să aplice la Facultatea de Drept de la Harvard, ea s-a confruntat din nou cu o atitudine părtinitoare din partea consilierilor de la colegiu. În ciuda îndoielilor, ea a excelat la Harvard.
Carieră şi relaţia cu Barack Obama:
După ce a absolvit Facultatea de Drept de la Harvard, Michelle s-a alăturat firmei de avocatură Sidley Austin ca asociat specializat în marketing și drepturi de proprietate intelectuală. În 1988, un stagiar de vară cu doi ani mai mare, pe nume Barack Obama, a venit în practică la firmă, şi Michelle a fost desemnată să fie mentorul său. Inițial, ea a refuzat să iasă la o întâlnire cu Barack, crezând că nu ar fi moral, din moment ce lucrau în acelaşi loc. Dar, după spusele lui Barack, acesta a insistat atât de mult încât Michelle a acceptat într-un final. Cei doi s-au căsătorit în 1992.
În 1991, moartea tatălui din cauza unor complicatii legate de screloza multiplă au făcut-o pe Michelle să-şi re-evalueze viața şi să decidă ulterior să lucreze pentru sectorul public.
Viaţa personală:
Deși ea rezistă etichetelor de „feministă” și „liberală” Michelle Obama este recunoscută pentru francheţea şi voinţa ei de fier. Ea a jonglat cu cariera și familia şi ideile promovate de ea indică o viziune progresistă asupra rolului femeilor și bărbaților în societate.
Michelle și Barack Obama au doua fiice, Malia (născută în 1998) și Sasha (nascută în 2001).
Ann Romney (numele complet: Ann Lois Davies Romney)
Funcţie:
Soţia candidatului republican la alegerile prezidenţiale, Mitt Romney. Prima doamnă a statului Massachusetts, 2003-2007.
Data naşterii:
April 16, 1949, Michigan
Liceu:
Liceul Kingswood, Bloomfield Hills, Michigan, absolvit în 1967
Facultate:
Universitatea
Brigham Young 1967-1970
Universitatea Harvard, crusuri post universitare, licenţă în Limba Franceză, absolvită în 1975
Familie:
Tatăl lui Ann, Edward, a fost inginer naval în al doilea război mondial şi apoi a pus bazele Jered Industries în 1946, care a servit industria auto şi aerospatială, precum și militară.
Pe 15 august 1947 el s-a căsătorit cu Lois Pottinger în Wayne, Michigan.
Într-o familie cu trei copii, Ann a fost răsfăţată, fiind singura fată, potrivit Women Issues. Ann era în clasa a doua şi Mitt era în clasa a patra când acesta a observat-o prima dată, dar relaţia lor a început abia când ea era la Kingswood School în Bloomfield Hills iar Mitt era la Cranbrook School, în apropiere. Ann avea 15 ani şi Mitt avea 18, când s-au cunoscut prima oară la o petrecere. Când Ann a împlinit 16 ani, Mitt a cerut-o în căsătorie neoficial iar ea a acceptat.
Anii de facultate:
În timpul anilor cât a stat despărţită de Mitt, Ann a urmat cursurile Universităţii Brigham Young din Provo, Utah, care este deținută și operată de către Biserica LDS și este cea mai mare universitate religioasă din ţară. Acolo, ea a devenit activă în viața de campus, implicându-se în mai multe proiecte studenţeşti.
Mulți studenți au curtat-o și a ieşit cu câţiva dintre ei la întâlniri. Când lucrurile erau aproape să devină serioase cu Kim Cameron, un jucător de baschet, Ann i-a scris lui Mitt în toamna anului 1968 pentru a-l anunţa că se vede cu altcineva.
Îngrijorat că relatia ar putea sfârși, Mitt a zburat acasă pentru sărbătorile de Crăciun. Acesta i-a spus lui Ann că sentimentele lui nu s-au schimbat şi a întrebat-o dacă vrea să se căsătorească cu el imediat. Din cauza reticenței mamei sale, cuplul a așteptat trei luni înainte de a se căsători.
Căsătorie şi familie:
Împotriva dorinţelor părinţilor ei, ea s-a căsătorit cu Mitt pe 21 martie, 1969. Ann avea 19 ani la nuntă şi era încă studentă la BYU, unde s-a înscris şi Mitt. În 1970, Ann l-a născut pe Taggart, primul copil al cuplului, iar în 1971, după ce Mitt a absolvit, soţii Romney s-au mutat în Belmont, Massachusetts unde Mitt va urma cursurile la Harvard.
În următorii 10 ani, Ann şi-a crescut familia şi a născut încă patru băieţi: Matthew (1971), Joshua (1975), Benjamin (1978) şi Craig (1981). Deşi studiile ei au fost întrerupte de căsătorie şi naşterea primului copil, ea şi-a luat diploma urmând cursuri post universitare la Harvard University Extension School.
Potrivit prietenilor şi familiei, Ann era hotărâtă să aibă o familie mare şi să stea acasă să-şi crească copiii.
Viaţa personală:
În 1998, când Ann avea 49 de ani, aceasta a fost diagnosticată cu scleroză multiplă. Oboseală debilitantă care a ținut-o în pat toată ziua a fost urmată de depresie. Cu toate acestea, după primele luni de disperare după aflarea diagnosticului, Ann şi-a recăpătat încrederea în sine şi a început să lupte împotriva bolii cu tratamentul standard, împreună cu terapiile alternative precum reflexoterapia, yoga, meditația și acupunctura, care au ajutat-o să-şi recapete puterea.
Ann este implicată activ în cauze ca prevenirea sarcinilor în rândul adolescentelor şi asistarea copiilor defavorizați.