Mici fragmente de plastic ar polua 88% din suprafaţa oceanelor

Micro-fragmente de plastic ar polua până la 88% din suprafaţa oceanelor, afectând lanţul trofic marin prin absorbţia lor de către peşti şi alte animale, arată o echipă de cercetători spanioli al căror studiu a apărut luni în Statele Unite, în revista Academiei Americane de Ştiinţe (PNAS).
Ionela Marcu
01 iul. 2014, 07:30
Mici fragmente de plastic ar polua 88% din suprafaţa oceanelor

„Curenţii oceanici transportă mici bucăţi de plastic, transformate în micro-fragmente de radiaţiile solare. Astfel de micro-fragmente, care pot rămâne astfel sute de ani, au fost depistate în 88% din eşantioanele luate de la suprafaţa oceanelor în timpul expediţiei Malaspina din 2010”, arată Andres Cezar de la Centrul superior de cercetare ştiinţifică (CSIC), informează Agerpres.

Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudinea 7,1 în sudul Oceanului Atlantic

Cercetarea a confirmat şi existenţa a cinci mari zone de convergenţă, unde se acumulează deşeuri de plastic la suprafaţă, care corespund circulaţiei în jurul globului a celor cinci mari curenţi de apă. Studiul sugerează că nu toate micro-fragmentele de plastic rămân la suprafaţa apei, ci se regăsesc şi în lanţul trofic marin, absorbite de animale sau depuse pe fundul oceanelor. Micile bucăţi de plastic conţin adesea substanţe de contaminare ce pot fi înghiţite şi digerate de animalele marine. În plus, abundenţa deşeurilor care plutesc pe apă le dă ocazia unor mici organisme să ajungă în zone neatinse până acum, explică cercetătorii. Oamenii de ştiinţă arată însă că „nu se cunoaşte încă adevăratul impact al acestei poluări asupra ecosistemului marin”.

Principalele reziduuri din acest tip de deşeuri sunt polietilena şi polipropilena, polimeri utilizaţi în fabricarea unor obiecte comune ca pungi, recipienţi pentru alimente şi băuturi, ustensile de bucătărie sau jucării.

Citeşte şi „Ploaie” de avioane asupra Atlanticului de Nord. Cum arată traficul aerian în 24 de ore VIDEO

„Vestea bună este că există mai puţine astfel de deşeuri decât s-a crezut, dar marea problemă este să se determine unde ajung toate micro-fragmentele de plastic ce intră în oceane”, afirmă Carlos Duarte, coordonator al Malaspina Expedition. Cercetătorii au apreciat cantitatea de deşeuri de plastic de la suprafaţa oceanelor între 7.000 şi 35.000 de tone, cu o concentrare mai mare în Pacificul de Nord (33-35% din total).

Aruncarea în oceane a deşeurilor de plastic provoacă pagube estimate la cel puţin 13 miliarde de dolari şi ameninţă viaţa marină, turismul şi pescuitul, a avertizat pe 23 iunie ONU, în deschiderea primei sale Adunări de Mediu de la Nairobi.

Expediţia Malaspina, proiect condus de CSIC, cuprinde peste 400 de cercetători din mai multe ţări. Oamenii de ştiinţă au adunat aproape 200.000 de eşantioane de apă, plancton, particule atmosferice şi de gaz din 313 locuri aflate în oceanele Indian, Pacific şi Atlantic, de la adâncimi de până la 6.000 m, încheie AFP.

DailyBusiness
Angajări pe bandă rulantă la McDonald’s. Iată ce salariu se oferă și care sunt beneficiile
Spynews
Antena 1 anunță concurenții sezonului 21 Te cunosc de undeva! Artiștii cunoscuți și cei aflați la început de drum promit un show de neratat
Bzi.ro
Alexandru Papadopol, acuzat că și-ar fi părăsit iubita înainte de nuntă! Ce a spus actorul în apărarea sa
Fanatik.ro
Construcția uriașă a primit undă verde, iar România dă lovitura într-un domeniu cheie. Se investește 1,4 miliarde de euro pentru realizarea ei
Capital.ro
Fericire imensă pentru Călin Georgescu. Anunțul final făcut de avocata sa: E imposibil juridic să îl interzică
Playtech.ro
Laura Vicol, gest disperat înainte de a fi arestată. Ce a făcut de faţă cu toată lumea, nu se mai...
DailyBusiness
Truc genial! Cum să fierbi pasărea de țară perfect în timp record!
Adevarul
Canadian prins la furat în România. Urmărire ca în filme într-un centru comercial din Oradea
wowbiz.ro
Larisa Iordache, pierdere uriașă cu puțin timp înainte să nască! Fosta gimnastă suferă cumplit: „Rămas bun, suflet drag. Am simțit, după multe vizite la medici...”
Spynews
Ramona de la Mireasa, sezonul 10, imagini înduioșătoare alături de fiica ei! Cum s-a afișat fosta concurentă împreună cu Rebeca: „O iubesc” / FOTO
Spynews
Cum încearcă Vlad Pascu să scape de condamnarea de 10 ani de închisoare, după accidentul din 2 Mai. Urmează un nou proces
Evz.ro
Piața imobiliară, în scădere. Unde se văd primele semne de criză
Ego.ro
Motivul pentru care Bianca Censori a apărut fără haine la premiile Grammy 2025
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
kanald.ro
Atac armat într-o școală din Suedia! Cel puțin 11 persoane au murit. Printre victime s-ar număra și atacatorul
Cancan.ro
Ce au găsit procurorii în casa soților Vladimir Ciorbă și Laura Vicol. Mascații au stat ore bune la inventariat
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict oficial pentru Călin Georgescu. Ce s-a întâmplat la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. S-a iubit cu milionari celebri, iar acum l-a părăsit pe fotbalistul prins dopat cu cocaină la Dinamo: „Mă uit la toți şi toate cum se înşală între ei”
stirilekanald.ro
Două surori gemene, dispărute fără urmă de acasă, au fost găsite în apele reci ale unui râu. Ce s-a întâmplat
substantial.ro
Ucraina transferă 50.000 de militari către Forțele Terestre
MediaFlux
Vin BANI în PLUS pentru PENSIONARI! RECALCULAREA pensiilor după ADEVERINȚELE din dosare
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Bugetul CNAS pentru 2025 acoperă doar 10 luni de medicamente compensate: sănătatea românilor în mare pericol