Piața Obor este locul din București care, indiferent de epocă, pare să-și construiască propria istorie în care personajele principale sunt chiar oamenii de rând și poveștile lor de viață. Primarul sectorului 2 s-a gândit că bucureștenii ar fi mai receptivi la imunizarea împotriva unei pandemii care i-a izolat de semenii lor, dacă ar înființa un centru de vaccinare chiar în Piața Obor.
Am ajuns la Obor în scopul de a găsi locul amenajat pentru vaccinare. M-am gândit la concepțiile despre vaccinare pe care aș putea să le întâlnesc, la oamenii care vor trece prin zonă, în această primă zi de imunizare împotriva unei pandemii globale. M-am strecurat printre cetățenii care își făceau cumpărăturile și m-am îndreptat către centrul de vaccinare improvizat în Piața Obor. Chiar înainte să ajung, am întâlnit o doamnă în vârstă care întreba autoritățile încotro se află locul amenajat pentru imunizare. Doamna mi-a mărturisit că își dorește să se vaccineze pentru că i se pare un lucru benefic pentru sănătatea ei, iar când am menționat de porția de mici oferită de autorități, doamna mi-a spus că medicul nu-i dă voie să consume asftel de alimente.”Io-s cu colecistul domnișoară!” a răspuns revoltată interlocutoarea mea. Așadar prima concluzie a fost că există și români care sunt de părere că vaccinul este mai binefăcător decât micii.
Ajunsă la centrul de vaccinare, am văzut că oamenii deja se așezaseră la coadă pentru doza de imunizare, am vrut să știu totuși cât de așteptată este porția de mici. Am intrat în vorbă cu o pensionară, care mi-a dat o lecție de responsabilitate civică. Mi-a mărturisit că, deși nu-l are la suflet pe Raed Arafat, vaccinarea reprezintă pentru ea o chestiune de conștiință proprie:
„Suntem locuitorii aceste zone și e mai aproape de noi. Este vorba de conștiința noastră, am venit și cu soțul. Am mai fost odată la Sala Palatului, dar era prea aglomerat. Ceea ce consider eu că e bine, fac din conștiință, nu pentru mici, plăcinte etc. Toți cunoscuții care s-au vaccinat sunt bine mersi. Cunosc și persoane care au avut Covid, acum s-au vaccinat și totul este în regulă.”, mi-a mărturisit doamna.
Atmosfera de la centrul de vaccinare din Piața Obor este una de forfotă continuă, mai mulți oameni au început să se prezinte pentru vaccinare. Operațiunea de vaccinare este bine organizată. Fiecare persoană intră pe rând pentru completarea formularului, iar personalul medical întreabă pe cei care vor să se vaccineze de ce alte boli mai suferă. Aici am întâlnit o altă pensionară, în vârstă de 74 de ani, care, în trecut, a suferit două episoade de șoc anafilactic. Cei de la centru îi spun că trebuie să meagă la un spital ca să se vaccineze, pentru a putea preîntâmpina orice reacție adversă.
„Poate contactez virusul, dar poate cu vaccinul ăsta vom face ceva. Am vrut să-mi fac aici vaccin, dar m-au trimis la spital, ca să fie personal pregătit de față în caz că fac șoc anafilactic. Am o nepoată care zboară pe avion, ea și-a făcut vaccin, iar acum nu mă pot întâlni cu ea pentru că tocmai și-a făcut testul, trebuie să zboare peste două zile. Îmi e și frică acum să mă duc în spital, pentru că m-aș putea infecta, nu de frica de vaccin.”, mi-a relatat doamna în vârstă.
Mi-am dorit să știu și părerea persoanelor ceva mai tinere, așa că m-am îndreptat către o doamnă de 40 de ani, care mi-a mărturisit că ceea ce a convins-o să vină să se vaccineze a fost siguranța familiei, în special a celor trei copii.
„N-am venit la mici, am venit pentru că este important pentru familia mea. Mi-ar plăcea dacă toată lumea ar face gestul ăsta pentru că trebuie să o facă. Trebuie să fim responsabili față de familia noastră, prieteni, cunoscuți. Când eram copii făceam vaccin. Ar trebui să facem chestia asta. Nu e o problemă, e un vaccin ca oarecare, să fim în rândul lumii, să mergem mai departe. Să putem vorbi să comunicăm cu cineva pentru că ne întoarce spatele, nu pot să vorbesc cu oricine, toți oamenii te resping. Așa mergi cu pălăria înainte. Poate merg și în afară cu familia.”, mi-a declarat doamna.
Am vorbit și cu cel care coordonează centrul de vaccinare de la Piața Obor și care avea permanent grijă ca persoanele în vârstă, sau cele care dădeau semne de slăbiciune fizică, să aibă un scaun comfortabil unde să se odihnească, în timp ce așteptau cuminți să-și facă vaccinul. Mi-a dezvăluit că nu au existat probleme și că este impresionat de faptul că a venit foarte multă lume.
Din mărturisirile oamenilor pe care i-am întâlnit, până la acest moment, trag concluzia că ceea ce îndeamnă cetățenii către centrul de vaccinare din Piața Obor este de fapt dorința de comunica liber cu cei dragi, familie, prieteni, fără teama de virusul necunoscut care a tulburat viețile tuturor românilor, în ultimul an. M-am îndreptat către terasa din Obor, unde se spune că micii au o savoare inconfundabilă.
În acest loc, acordurile muzicii lui Gică Petrescu par a cuprinde destinul fiecărui om ce trece pragul Pieței Obor. „…și de-ar fi să mor, Doamne ferește”, spun versurile melodiei de altă dată, un motto al resemnării, pe care cei prezenți azi, pe terasa Pieței Obor, l-au purtat dintotdeauna în propria ființă, atunci când viața le-a așternut în drum greutăți de netrecut, lipsuri financiare, boli, sau abandonul celor dragi.
Acești oameni, trecuți de a doua tinerețe, cu chipul și sufletul marcate de trecerea aprigă a timpului, stau cu un pahar de bere sau un carton cu mici, la aceeași masă și discută față în față, o priveliște familiară care dă impresia că, pentru un moment, normalitatea a fost restaurată.
Intru în vorbă cu un domn care stă la masă singur și are în față trei mici, o chiflă și o sticlă de apă plată, adică porția „cu de toate” promisă de autorități pentru cei care fac vaccinul. Bărbatul mușcă cu poftă din porția de mâncare primită gratis. Pensionarul mi-a spus că și-a făcut azi vaccinul cu Johnson & Johnson, deși inițial a ezitat pentru că i-a fost teamă de efectele adverse.
„Mi s-a părut foarte bună ideea pentru că aici în Obor e circulație mare, e bună ideea nu neapărat pentru mici. Putea să nu fie mici, tot bună era ideea. E o zonă circulată, eu sigur vin odată pe săptămână și mulți sunt ca mine.”, mi-a mărturisit el.
Primarul Radu Mihaiu a anunțat într-o postare, pe rețelele de socializare, că doar jumătate din cei care s-au vaccinat au folosit voucherul:
„Nu doar mirosul de mici a atras lumea azi la centrul de vaccinare de la Obor. Doar jumătate din cei vaccinați au și folosit voucherul. Bătaia mare a fost pe vaccinul Johnson & Johnson. 87% din cei vaccinați astăzi acolo au ales varianta cu o singură doză. Cum am mai spus, vaccinarea trebuie să fie aproape de casă, simplă și rapidă.”, a menționat primarul sectorului 2.
La terasa cu mici de la Obor s-au așezat persoane care țin în mână voucherul oferit de Primărie, ca recompensă pentru vaccinare. Oamenii poartă măști, comunică, pentru ei vaccinarea este un eveniment social în sine. Ei poposesc la terasă și iau loc la masuțe păstrând cu precauție o formă de distanțare fizică. Tineri sau bătrâni, comunică își împărtășesc temerile, discută despre familie, prieteni, planuri de viitor. Sociologii spun că în timpul unor vremuri incerte la nivel global, comunicarea este vindecătoare, necazurile și fricile mărturisite devin mai ușor de suportat, atunci când oamenii sunt împreună. Poate acesta este pansamentul pentru suflet, care a lipsit tuturor într-o perioada în care izolarea de celălat a fost condiția esențială supraviețuire. Mă gândesc că îmbulzeala de la centrul de vaccinare din Piața Obor nu se datorează porției gratuite de mici, ci sentimentului de comunitate care este profund înrădăcinat în sufletul fiecărui cetățean din acest colț de legendă al Bucureștiului.
„Oameni, oameni minunați…” răsună emblematica piesă a lui Aurelian Andreescu pe terasa Obor, pentru un moment se pare că un soi de echilibru familiar, sau poate chiar o armonie ce nu exclude drama umană a suferinței, se așterne printre cei prezenți, un sentiment de liniște interioară împărtășită cu semenii, un sentiment la care Oamenii au tânjit prea multă vreme.