Groapa Marianelor, un fel de cicatrice lungă de 2.550 km în Oceanul Pacific, ajunge la adâncimea de 11 km în punctul Challenger Deep, care ar putea înghiţi muntele Everest (8.850 m).
Din cauza profunzimii sale extreme, ea este învăluită într-o obscuritate permanentă, având temperaturi glaciale, scrie Agerpres.
Numeroşi oameni de ştiinţă consideră că, cu cât fundul oceanului este mai adânc, cu atât este mai privat de hrana care trebuie să coboare de la suprafaţa bogată în oxigen.
Echipa condusă de Ronnie Glud (Universitatea Danemarcei de Sud, din Odense) a avut totuşi surpriza să descopere că Groapa Marianelor este de fapt uimitor de bogată în materie organică.
Cercetătorii au constatat acolo o rată de consum biologic de oxigen de două ori mai ridicat decât într-un loc vecin, adânc de doar 6.000 m.
Analizele sedimentelor prelevate în cele două locuri indică, de asemenea, concentrări mai ridicate de celule microbiene în Challenger Deep.
Cercetătorii au utilizat un robot submarin conceput special, cu captatori ultrasubţiri pentru a sonda consumul de oxigen al fundurulor marine. De asemenea, echipa a realizat înregistrări video ale fundului Gropii.
‘Am găsit o lume dominată de microbi care s-au adaptat pentru a funcţiona eficient la condiţii extrem de neospitaliere pentru organisme mai dezvoltate‘, a declarat Ronnie Glud.
‘Concluzia noastră este că importantul depozit de materie organică din Challenger Deep menţine o activitate microbiană crescută, în pofida presiunilor extreme care caracterizează acest mediu’, au indicat cercetătorii.
Realizatorul canadian al ‘Titanic’-ului, James Cameron, a devenit anul trecut primul om care a explorat singur, câteva ore, Groapa Marianelor, descriind un peisaj ‘lunar, deşert’.