Microsoft acuză că hackeri care au legături cu Guvernul rus exploatează o lacună Windows

Microsoft a anunţat că un grup de hackeri care are legături cu Guvernul rus şi cu atacurile cibernetice vizând ţinte politice în Statele Unite se află în spatele unui recent atac informatic care exploatează lacune de securitate nou descoperite în Windows, relatează Reuters.
Alina Costache
02 nov. 2016, 07:07
Microsoft acuză că hackeri care au legături cu Guvernul rus exploatează o lacună Windows

Producătorul de software anunţă într-un avertisment postat pe site că a avut loc un număr mic de atacuri, care folosesc e-mailuri „spear phishing”.

Aceste atacuri au fost comise de grupul de hackeri Strontium, mult mai cunoscut ca „Fancy Bear” sau APT 28, potrivit gigantului.

Însă Microsoft nu dezcvăluie identitatea vreunei victime.

Gigantul face această dezvăluire despre noi atacuri şi legătura lor cu Rusia după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a lansat o campanie de atacuri cibernetice fără precedent cu scopul de a perturba şi discredita viitoarele alegeri americane de la 8 noiembrie, informează news.ro.

Guvernul american a acuzat luna trecută în mod oficial Guvernul rus că se află în spatele atacurilor cibernetice care au vizat e-mailuri aparţinând Partidului Democrat şi a dezvăluirii lor pe WikiLeaks şi alte site-uri. Moscova a respins aceste acuzaţii.

Microsoft anunţă că un „patch” pentru protecţia utilizatorilor de Windows faţă ameninţarea pe care o reprezintă aceste noi lacume urmează să fie disponibil pe 8 noiembrie – ziua alegerilor în Statele Unite.

Era neclar dacă această vulnerabilitate a Windows a fost folosită în vreunul din atacurile informatice recente care au avut ţinte politice în Statele Unite.

Reprezentanţi ai poliţiei federale (FBI) şi Departamentului pentru Securitate Internă nu au putut să fie contactaţi imediat pentru a comenta, precizează Reuters.

Un expert american în spionaj privind activitatea cibernetică a Rusiei declară că Fancy Bear lucrează în principal pentru serviciile ruse de informaţii militare (GRU), despre care oficiali americani în domeniul informaţiilor au conchis că sunt responsabile de atacurile vizând baze de date şi e-mailuri aparţinând Partidului Democrat.

Un hacker care foloseşte metoda „spear phishing” trimite mesaje ţintite, de obicei prin e-mail, care explotează informaţii cunoscute pentru a determina victima să dea clic pe linkuri sau să deschidă fişiere ataşate.

Microsoft precizează că atacurile exploatează o vulnerabilitate a programului Adobe Systems Inc Flash şi una în sistemul Windows de operare.

Adobe a publicat luni un „patch” pentru această vulnerabilitate, după ce cercetători în domeniul securităţii de la Google au dezvăluit detalii despre atac.

Microsoft l-a mustrat pe rivalul său IT Google pentru că a făcut publice detalii despre vulnerabilităţi, înainte să poată pregăti şi testa un program care să le rezolve.

„Decizia Google de a dezvălui aceste vulnerabilităţi înainte să se testeze şi să fie disponibile soluţii este dezamăgitoare şi expune clienţii unor riscuri sporite”, subliniază gigantul.

Un reprezentant Google a refuzat să comenteze acuzaţiile Microsoft.

Google a dezvăluit lacunele luni, potrivit politicii sale standard de a dezvălui public – în maximum şapte zile – „vulnerabilităţi critice” exploatate în mod activ de hackeri.

Google le dă companiilor 60 de zile să prezinte soluţii pentru probleme mai puţin grave.

Citeşte şi Microsoft îşi închide birourile Skype din Londra. Sute de oameni vor rămâne pe drumuri

 

DailyBusiness
Schimbări majore în legea hărțuirii la locul de muncă și în școli. Măsuri radicale pentru protecția victimelor!
Spynews
Vlad Pascu a fost condamnat la 10 ani de închisoare, după ce a ucis doi tineri în 2 Mai. Decizia nu este definitivă
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Planta puțin cultivată la noi în țară cu care un fermier român a făcut un profit frumos. E rezistentă și nu necesită costuri mari pentru a o îngriji
Capital.ro
Se modifică CNP-ul. Anunț pentru românii cu buletin. Cine schimbă actul de identitate
Playtech.ro
Pomul fructifer care produce cele mai multe fructe pe an. Secretul recoltelor bogate
DailyBusiness
Subvențiile APIA pentru motorină întârzie. Agricultorii sunt la capătul puterilor!
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețetă de mini pancakes pentru micul dejun. Au puține calorii și se mănâncă cu zahăr pudră
Spynews
Cine sunt românii care în 2025, în locul voucherelor pentru alimente, ar putea primi pachete cu mâncare. Anunțul făcut de Marcel Boloș
Evz.ro
Escrocherie periculoasă. Ți se fură datele de pe card
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Bugetul pentru 2025. Care sunt ministerele care vor primi mai mulți bani și de unde se vor face concedieri masive în 2025
Cancan.ro
Monalisa, o femeie de afaceri de 35 de ani, a murit subit în timpul unei proceduri estetice 😲
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Bucurie maximă pentru Călin Georgescu. Anunțul care-l împinge pe locul 1: Majoritate absolută
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Prezența Chinei în jurul Canalului Panama atrage atenția SUA
MediaFlux
CAZARE, transport și ASIGURARE pentru cei din DIASPORĂ. Ministerul Muncii AJUTĂ ROMÂNII
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Au confundat aurul cu alama. Rezultatul? Un tezaur a stat „la liber” 10 ani pe holul unei școli din România