Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei și este și ocazia de a-i da organismului un start perfect de la primele ore ale zilei. O ceaşcă de cafea tare sau de ceai vă ajută să vă treziţi instantaneu, dar efectul nu durează foarte mult. Nu săriţi peste micul dejun, dacă nu vreţi să rămâneţi fără energie până la prânz, dar evitaţi mâncarea consistentă la primele ore ale dimineţii.
Iată ce puteţi mânca dimineaţa ca „să vă meargă mintea” toată ziua:
Iaurt semi-degresat cu seminţe de in
Seminţele de in pot fi găsite în magazinele cu produse naturiste. Conţin acizi graşi esenţiali omega-3, care stimulează activitatea creierului şi ajută memoria, potrivit doctorulzilei.ro. Şi iaurtul poate conţine „grăsimi bune” de tip omega-3 şi, în plus, este o sursă excelentă de proteine,ca prelungind senzaţia de foame.
Lapte cu cereale şi fructe uscate
Cerealele integrale îmbogăţite cu fructe uscate ţin glicemia în frâu, eliberând energie treptat de-a lungul zilei. Conţin glucoză, principala „hrană” a creierului.
Omletă cu piept de pui
Puteţi face o omletă sănătoasă amestecând două ouă cu bucăţi de piept de pui sau de curcan, spanac, roşii, ardei şi condimente din belşug. „Mixul” de proteine controleză apetitul şi previne senzaţia intensă de foame.
Pâine prăjită cu unt de arahide
Două tartine cu unt de arahide sunt o alternativă mai puţin calorică la clătite, produse de pastiserie sau covrigi. Untul de arahide consumat cu moderaţie conţine grăsimi „bune” pentru organism, iar fibrele din pâinea integrală încetinesc digestia şi echilibrează nivelul glicemiei pe parcursul zilei.
Sucuri de fructe şi smoothie cu iaurt şi banane
Înlocuiţi sucurile ultrarafinate din comerţ cu sucuri de fructe cu indice glicemic mic (grepfrut, portocale, mere şi cireşe) şi amestecaţi un iaurt natural cu o banană pentru a obţine un mic-dejun energizant.
Musli preparat în casă
Dacă nu vă plac „cerealele la cutie”, iată cum vă puteţi prepara un musli sănătos: amestecaţi fructe uscate (caise, somchine, ananas, curmale, stafide etc) cu alune crude, migdale, arahide, fulgi de grâu şi ovăz, felii de măr şi bucăţi de căpşuni, după care îndulciţi amestecul cu două linguriţe de miere.
Cinci idei geniale de mic dejun. Nutriţioniştii avertizează că micul dejun trebuie să-ţi ofere energia de care ai nevoie o zi întreagă. Vă prezentăm în rândurile de mai jos câteva idei de mic dejun care vă ajută să slăbiţi rapid şi sănătos.
Nutriţionistul Wasim Nazer a explicat cât de important este micul dejun pentru sănătatea noastră.
„După ani de studii în domeniul nutriției, s-a descoperit clar că ceea ce consumi la micul dejun este determinat pentru tonusul pe care o să-l ai de-a lungul zilei. Este exact ca la mașină, depinde extrem de mult calitatea combustibilului pe care îl folosești!
În prima partea a zilei beneficiem pe de o parte de contextul hormonal favorabil, în care corpul nostru poate absorbi o cantitate mai mare de glucide pentru a inactiva hormonii de stres secretați în mod natural în timpul nopții. În plus, având la dispoziție întreaga zi, organismul poate procesa eficient glucidele consumate la micul dejun.”,explică Wasim Nazer, potrivit Mediaflux.
Nutriţionistul recomandă cinci idei de mic dejun care, dacă le combini cu putin sport, te vor ajuta să slăbeşti rapid şi sănătos.
Toast cu unt de arahide cu banană și scorțișoară
Fulgi de ovăz cu lapte de migdale, scorțișoară, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, goji și mandarine sau clementine
Ouă ochiuri și cartofi dulci la cuptor
Toast cu avocado, brânza ricotta, miere, caise din compot, fistic, semințe de mac și susan
Toast cu ouă și avocado
„Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Nu o spun eu acum, o spun bunicii noștri de zeci de ani. Acesta este motivul pentru care întotdeauna voi recomandă să ne purtăm frumos cu micul nostru dejun. Să ne bucurăm acest moment al zilei, să facem alegeri sănătoase, să nu cumva să-l ignorăm și, la fel de important, să-l hidratăm bine!”, mai adaugă nutriționistul.