Ceaiul are o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind a doua cea mai consumată băutură după apă, cu o gamă largă din care se poate alege, după preferințe sau nevoi.
Ceaiul verde, ce provine din frunzele plantei Camellia sinensis, se poate lăuda cu faptul că este unul dintre cele mai populare ceaiuri, dar și cu cele mai multe beneficii, printre care stimulatea sistemului imunitar, dar și creșterea rezistenței organismului la boli.
Această descoperire a fost prezentată la Simpozionul 2022 despre ceai, notează EatThis, unde Dayong Wu, directorul asociat al Laboratorului de imunologie nutrițională a USDA, a explicat faptul că acesta ”trebuie să fie o componentă cheie a unui model alimentar sănătos, deoarece poate contribui la stimularea sistemului imunitar și la creșterea rezistenței organismului la boli, printre altecâteva beneficii pentru sănătate.”
Ceaiul de tei nu scade preţurile, dar are nenumărate beneficii pentru sănătatea fizică şi psihică
Boosterul de antioxidanți
În prezentarea sa, Wu a subliniat beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceai verde, care sunt atribuite în principal catechinelor din ceaiul verde (GTC) – un antioxidant. În special, epigallocatechina-3-galat (EGCG) este cea mai abundentă și biologic activă catehină.
Datorită acestui fapt, ceaiul verde ajută organismul dumneavoastră să se ferească de infecții. Astfel, în cazul în care vă îmbolnăviți, ceaiul vă va ajuta organismul să răspundă mai eficient la boală. Acesta face acest lucru prin eliminarea infecției.
Wu continuă să discute despre modul în care consumul regulat de ceai poate ajuta, de asemenea, la prevenirea anumitor boli.
Ceaiul ar putea, de asemenea, să reducă gravitatea acesteia atunci când acele anumite boli apar. De altfel, s-a demonstrrt că ceaiul verde și catechinele sale ajută în lupta împotriva unei varietăți de agenți patogeni reducând capacitatea acestora de a vă infecta și ajutând sistemul imunitar să intre în acțiune.
Potrivit lui Wu, ceaiul verde este, de asemenea, excelent pentru prevenirea și reducerea bolilor autoimune mediate de celulele T. Printre acestea se numără scleroza multiplă, artrita reumatoidă, boala inflamatorie intestinală și sindromul Sjogren.
Mai mult, s-a demonstrat că GTC-urile îmbunătățesc tulburările autoimune prin promovarea auto-toleranței, suprimarea atacurilor inflamatorii induse de autoantigen și îmbunătățirea reparării țesuturilor.
Ceaiul verde este plin de vitamina C și E, care au efect antioxidant și care luptă împotriva radicalilor liberi din organism. Pe lângă acestea, ceaiul verde are și efect viral direct.
Concret, acesta încetinește pătrunderea virusului și multiplicarea în tractul respirator superior, iar prin efectul de întărire al imunității ajută la eliminarea virusului.
În cele din urmă, efectele antiinflamatorii și antioxidante ajută la reducerea leziunilor tisulare.
Pe lângă toate acestea, ceaiul verde este o băutură gustoasă și ieftină, astfel că un consum regulat din acesta aduce beneficii într-o gamă largă de aspecte legate de metabolism și imunitate.