MICUL DEJUN, unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos

O viață sănătoasă înseamnă înainte de toate o alimentație sănătoasă, însă pentru a realiza acest lucru trebuie să se țină cont de cele trei mese principale ale zilei, dintre care cea mai importantă e micul dejun, spun specialiștii nutriționiști.
Alina Costache
20 mart. 2015, 10:46
MICUL DEJUN, unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos

Micul dejun reprezintă cu siguranță unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a mânca sănătos. Trebuie să ne însușim faptul că micul dejun servit în fiecare dimineață ne ajută să ne controlăm mai bine greutatea și să consumăm o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A și C și mai puține grăsimi și colesterol. Mai mult decât atât, persoanele care iau în fiecare dimineață micul dejun vor fi mult mai active și vor avea o capacitate de concentrare mult mai bună în prima parte a zilei„, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și autor al „Abecedarului de Nutriție”.

Specialiștii nutriționiști susțin că un micul dejun sănătos include cereale integrale (fulgi integrali de ovăz, secară, porumb, biscuiți integrali de tip „crackers”, pâine din făină integrală), proteine cu conținut redus de grăsimi (șuncă de pui sau de curcan, somon afumat, albuș de ou, unt de arahide, semințe, nuci), lactate cu conținut redus de grăsimi (lapte și iaurt degresate, brânză de vaci, urdă), fructe și legume (fructe proaspete sau congelate, legume proaspete), scrie Agerpres.

Potrivit medicului, alimentele recomandate la micul dejun asigură un complex de carbohidrați cu eliberare prelungită, fibre, proteine și cantități reduse de grăsimi. Mai mult decât atât, pe lângă importantele beneficii nutriționale, aceste alimente vor asigura senzația de sațietate pentru mai multe ore. Deși micul dejun ar trebui să reprezinte cea mai importantă masă a zilei, din nefericire însă, oamenii renunță la această practică și acordă prioritate altor activități.

Citeşte şi Esti sigur că mănânci sănătos? Iată 9 ingrediente pe care nu ştiai că le consumi

Absența micului dejun are consecințe grave asupra sănătății. Acest lucru din cauza scăderii nivelului glicemiei în prima parte a zilei. Când se întâmplă acest lucru, majoritatea oamenilor înfulecă rapid alimente nesănătoase cu conținut crescut de grăsimi și de zahăr, cum ar fi produse de patiserie, gogoși sau ciocolată. Populația trebuie să înțeleagă că prin consumarea unui mic dejun sănătos în fiecare dimineață are posiblitatea să țină deoparte bolile cronice netransmisibile care fac ravagii de la an la an„, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Studiile au demonstrat că lipsa micului dejun poate avea numeroase efecte negative atât asupra copiilor, cât și a adulților. Printre aceste efecte negative se numără slăbirea memoriei, reducerea creativității, stări de iritabilitate și anxietate, stres determinat de senzația de foame și dificultăți în logică.

De asemenea, renunțarea la principala masă a zilei predispune la oboseală matinală din cauza deficitului energetic, iar în cazul unui aport energetic necorespunzător apar dificultăți de concentrare, amețeli, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, spasme musculare sau leșin.

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu atrage atenția că cei care servesc micul dejun în fiecare dimineață pot să facă însă erori nutriționale importante și să aplice greșit principiul „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”. Mai exact, aceste persoane obișnuiesc să consume la micul dejun preparate tradiționale care conțin multe grăsimi (omleta sau ochiuri prăjite în ulei la care adaugă șuncă, slănină sau cârnați, brânzeturi grase, lapte sau iaurt de capră sau de bivoliță) sau cantități crescute de carbohidrați și zaharuri (plăcinte, gogoși, produse de patiserie, cereale cu adaos de zahăr, batoane de cereale).

Citeşte şi Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Sondajul care dă fiori. Cine e pe primul loc în cursa pentru prezidențiale
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Surprize la alegerile din Germania: Prezență record și miza partidelor mici
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!