MICUL DEJUN, unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos

O viață sănătoasă înseamnă înainte de toate o alimentație sănătoasă, însă pentru a realiza acest lucru trebuie să se țină cont de cele trei mese principale ale zilei, dintre care cea mai importantă e micul dejun, spun specialiștii nutriționiști.
Alina Costache
20 mart. 2015, 10:46
MICUL DEJUN, unul dintre cele mai simple şi eficiente moduri de a mânca sănătos

Micul dejun reprezintă cu siguranță unul dintre cele mai simple și eficiente moduri de a mânca sănătos. Trebuie să ne însușim faptul că micul dejun servit în fiecare dimineață ne ajută să ne controlăm mai bine greutatea și să consumăm o cantitate mai mare de fibre, calciu, vitamina A și C și mai puține grăsimi și colesterol. Mai mult decât atât, persoanele care iau în fiecare dimineață micul dejun vor fi mult mai active și vor avea o capacitate de concentrare mult mai bună în prima parte a zilei„, a declarat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și autor al „Abecedarului de Nutriție”.

Specialiștii nutriționiști susțin că un micul dejun sănătos include cereale integrale (fulgi integrali de ovăz, secară, porumb, biscuiți integrali de tip „crackers”, pâine din făină integrală), proteine cu conținut redus de grăsimi (șuncă de pui sau de curcan, somon afumat, albuș de ou, unt de arahide, semințe, nuci), lactate cu conținut redus de grăsimi (lapte și iaurt degresate, brânză de vaci, urdă), fructe și legume (fructe proaspete sau congelate, legume proaspete), scrie Agerpres.

Potrivit medicului, alimentele recomandate la micul dejun asigură un complex de carbohidrați cu eliberare prelungită, fibre, proteine și cantități reduse de grăsimi. Mai mult decât atât, pe lângă importantele beneficii nutriționale, aceste alimente vor asigura senzația de sațietate pentru mai multe ore. Deși micul dejun ar trebui să reprezinte cea mai importantă masă a zilei, din nefericire însă, oamenii renunță la această practică și acordă prioritate altor activități.

Citeşte şi Esti sigur că mănânci sănătos? Iată 9 ingrediente pe care nu ştiai că le consumi

Absența micului dejun are consecințe grave asupra sănătății. Acest lucru din cauza scăderii nivelului glicemiei în prima parte a zilei. Când se întâmplă acest lucru, majoritatea oamenilor înfulecă rapid alimente nesănătoase cu conținut crescut de grăsimi și de zahăr, cum ar fi produse de patiserie, gogoși sau ciocolată. Populația trebuie să înțeleagă că prin consumarea unui mic dejun sănătos în fiecare dimineață are posiblitatea să țină deoparte bolile cronice netransmisibile care fac ravagii de la an la an„, a adăugat prof. univ. dr. Nicolae Hâncu.

Studiile au demonstrat că lipsa micului dejun poate avea numeroase efecte negative atât asupra copiilor, cât și a adulților. Printre aceste efecte negative se numără slăbirea memoriei, reducerea creativității, stări de iritabilitate și anxietate, stres determinat de senzația de foame și dificultăți în logică.

De asemenea, renunțarea la principala masă a zilei predispune la oboseală matinală din cauza deficitului energetic, iar în cazul unui aport energetic necorespunzător apar dificultăți de concentrare, amețeli, tulburări de echilibru, tulburări de vedere, spasme musculare sau leșin.

Prof. univ. dr. Nicolae Hâncu atrage atenția că cei care servesc micul dejun în fiecare dimineață pot să facă însă erori nutriționale importante și să aplice greșit principiul „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”. Mai exact, aceste persoane obișnuiesc să consume la micul dejun preparate tradiționale care conțin multe grăsimi (omleta sau ochiuri prăjite în ulei la care adaugă șuncă, slănină sau cârnați, brânzeturi grase, lapte sau iaurt de capră sau de bivoliță) sau cantități crescute de carbohidrați și zaharuri (plăcinte, gogoși, produse de patiserie, cereale cu adaos de zahăr, batoane de cereale).

Citeşte şi Cele mai sănătoase alimente pentru micul dejun

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Chimicalele care ne înbolnăvesc, interzise. Revoluție în industria alimentară
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu și-a anunțat victoria în direct: Știu sigur că voi câștiga 100% în orice scenariu
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ministrul Burduja: Interesele americane în sectorul energetic românesc rămân constante
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București