O companie românească vrea să ducă micul românesc în Statele Unite ale Americii. Firma CarmOlimp din Brașov a investit peste 1,5 milioane de euro în dezvoltarea unui brand de mici românești, numiți „Litalsi”. Cu toate că produsul este destinat pieței din România, acesta va fi lansat în cadrul evenimentului „Romania Day on Broadway”, care se va desfășura pe data de 16 iunie 2024 în New York.
Compania CarmOlimp, în spatele căreia se află familia Șoneriu din Brașov va lansa noul brand de mici la evenimentul desfășurat în SUA, pe Broadway.
„E timpul să ducem cele mai interesante produse tradiționale românești în inima unuia dintre cele mai populare orașe din lume – New Yorkul. Practic, vom închide Broadway pentru o zi și vom scoate în prim-plan cultura românească și tradiționalii mici. Vrem să deschidem și o nouă piață pentru micii cu care noi suntem atât de obișnuiți, dar pe care americanii abia acum îi descoperă, însă ne vom axa pe dezvoltarea pe piața românească, care va fi baza acestui business. În România, vrem să construim cel mai puternic brand de mici din piață, care vine la pachet cu un sistem de francizare și cu o aplicație de livrare și promovare a businessului. Nu este o demonstrație de forță, deși înțeleg că așa pare. A pornit mai mult ca o glumă, din dorința de a face lucrurile altfel. Am fost dispuși să îi dăm și gratis, doar de dragul promovării „Litălşi”-niște mititei”, a mărturisit Valentin Șoneriu, directorul CarmOlimp.
Micii românești au ajuns şi în Peru
Distanța de 20.000 de kilometri nu a putut sta în calea dragostei româncei Smaranda Cojocaru pentru țară. Alături de partenerul peruan și încă o româncă, ea a deshis o afacere și vinde peruanilor preparate românești. Cei mai vânduți sunt micii.
Portalul Trome publică povestea cuplului format din românca Smaranda Cojocaru și peruanul Luis Antonio Deza. Pasiunea lor comună pentru gastronomie a dat naștere unei afaceri unice, „Manos Rumanas” (Mâini Românești), care își propune să aducă publicului peruvian gustul autentic al bucătăriei românești, dar și preparate inedite care combină ingrediente și tradiții din cele două țări.
Alături de Smaranda și Luis se află și Paula Rotundu, o altă româncă stabilită în Peru, care se ocupă de coordonarea evenimentelor culinare ale afacerii. Meniul „Manos Rumanas” este o incursiune fascinantă în diversitatea gastronomică a României și Peruului. Micii românești, din carne de vită sau de porc, sunt o atracție principală, serviți alături de cartofi și sosuri peruviane tradiționale, precum „huancaína” sau „ocopa arequipeña”, o combinație inedită care surprinde papilele gustative ale clienților, scrie sursa citată.
„Viața m-a adus în Peru acum mai bine de 20 de ani. Mă simt ca un alt peruan. Mâncarea sa, bunătatea oamenilor m-au captivat. Am învățat câteva cuvinte în quechua, pentru orice eventualitate, și ori de câte ori mă întreabă de unde sunt, spun că sunt Cajacha”, spune Smaranda, potrivit sursei citate.
La rândul său, Paula a adăugat: „Sunt și eu de câțiva ani în Peru, dar nu pot să-mi uit țara. Peru are un farmec unic”.