Miei de Paşte 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica direct de la fermă

Miei de Paşte 2021. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a anunţat în ce condiţii mieii pot fi cumpăraţi şi sacrificaţi anul acesta direct de la fermă.
Filip Stan
20 apr. 2021, 18:10
Miei de Paşte 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica direct de la fermă

Miei de Paşte 2021. Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Robert Chioveanu, a anunţat că mieii de Paște pot fi sacrificați în fermă, însă numai în județele în care nu există abatoare autorizate sanitar-veterinar și primăriile nu au organizat un centru de sacrificare temporar. Aici, oierii pot face o cerere pentru a obţine o derogare.

Miei de Paşte 2021. În ce condiţii se pot cumpăra şi sacrifica direct de la fermă

Citeşte şi Preţ miel Paşte 2021. Cât a ajuns să coste carnea cu doar o lună înainte de Învierea Domnului. Prețurile în UE au explodat

”Pentru acele județe unde nu există abatoare autorizate în zonă și distanța până la un abator autorizat pentru sacrificarea ovinelor este mare, iar primăriile nu au organizat un centru de sacrificare și nu au putut veni în sprijinul fermierilor care doresc să-și valorifice animalele, s-a creat posibilitatea amenajării unui spațiu temporar, doar pentru perioada respectivă, de sacrificare la nivelul fermelor”, a declarat președintele ANSVSA, potrivit agrointel.ro. 

Pentru ca sacrificările să fie permise în fermă, la nivelul exploatației trebuie să existe un spațiu care să îndeplinească, pe lângă condițiile de igienă impuse și condiții de protecție și bunăstare a animalelor.

”Se face o analiză de risc de către Direcția Sanitară Veterinară, se merge la ferma respectivă, pentru că dacă avem o situație în care în această pandemie 2-3 localități sunt în cod roșu, sunt izolate, oamenii nu se pot deplasa, deci această derogare este dată pentru situația excepțională în care ne aflăm, dar nu vom face rabat de la protecția și bunăstarea animalelor pentru că nu ne putem permite. Lucrurile se vor face la fel, sub supraveghere sanitar-veterinară, vor solicita prezența unui medic veterinar, și acel spațiu va fi destinat numai mieilor din ferma respectivă. Crescătorii pot face acest lucru numai dacă își vor amenaja aceste spații. Și aici va fi tot ștampila rotundă și, la fel, carnea respectivă este destinată numai consumatorului final, deci va merge cu ea acasă și atât pentru că el deja are de respectat niște restricții, nu poate ieși din localitate”, a mai precizat președintele ANSVSA.

Citeşte şi De unde cumpărăm mielul de Paşte. ANSVSA, sfaturi importante pentru români

Unde pot fi sacrificaţi mieii de Paşte

Președintele ANSVSA a precizat că în acest moment în România există 135 de abatoare autorizate sanitar-veterinar.

”Sacrificarea mieilor se realizează în mod normal în unități de abatorizare autorizate sanitar-veterinar, unde sunt livrate animalele cu stare de sănătate certificată de medicii veterinari de liberă practică, indiferent de zonă sunt identificate și înregistrate, sunt crescute în ferme sau localități din zone unde nu evoluează boli transmisibile. Deci, animalele respective merg în abatorul autorizat sanitar-veterinar și v-am spus că un număr total de 135 de unități de abatorizare pentru specia ovine sunt în momentul de față disponibile la nivelul României. Sunt și județe care nu au abatoare, dar sunt și județe care au 4-5 abatoare. Carcasele rezultate din aceste abatoare sunt expertizate sanitar-veterinar și poartă marca de sănătate ovală, toate aceste carcase se pot comercializa atât la nivelul magazinelor alimentare, hipermarketurilor, carmangeriilor, peste tot, inclusiv în schimburile intracomunitare”, a arătat Robert Chioveanu, președintele ANSVSA.

Potrivit președintelui ANSVSA, crescătorii de animale au posibilitatea să-și sacrifice mieii și în spații amenajate de către autoritățile locale, astfel de spații fiind autorizate numai temporar, în perioada 21 aprilie – 1 mai. Fermierii trebuie să știe însă că în aceste centre amenajate temporar, carcasa va purta o marcă de sănătate în formă rotundă și nu va putea fi comercializată decât consumatorului final.

”A doua posibilitate pe care am oferit-o tuturor crescătorilor pentru această perioadă, adică mai exact începând cu data de 21 aprilie până pe data de 1 mai 2021 este permisă sacrificarea mieilor și în spații amenajate și autorizate temporar. Aceste spații amenajate temporar se vor face și se vor organiza de către autoritățile locale. Deci, o autoritate locală – o primărie consideră că poate să îndeplinească niște cerințe care sunt prevăzute de legislație și aici am spus foarte clar că atunci când se va face evaluarea acelui spațiu, acelei zone, acelei piețe unde vor fi autorizate temporar, această zonă va trebui să îndeplinească atât cerințe de igienă cât și cerințe de protecție a animalelor, de bunăstare a animalelor”, a explicat șeful ANSVSA.

Reprezentantul ANSVSA a subliniat că este esențial ca toată carnea de miel care se pune pe piață să fie expertizată sanitar-veterinar, iar tipul de ștampilă indică modul în care se poate face comercializarea. În cazul sacrificărilor la nivelul fermei, ștampilarea rămâne obligatorie, cu ștampilă rotundă.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Calcule pentru majorarea pensiilor. Informații de ultimă oră
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București