În pieţele din Constanţa au început să apară mieii de Paşte. La intrare există dispensere pentru igienizarea mâinilor, covorașe impregnate cu material dezinfectant pe bază de clor și se va face dezinfecție zilnică, după închiderea programului.
Halele în care se comercializează carnea de miel respectă toate regulile de igienă, vânzătorii fiind și ei echipați corespunzător. Prețul cărnii de miel oscilează între 26 – 27 de lei kilogramul, mieii având între 10 și 12 kilograme.
Pieţarii au concurenţă serioasă pe internet. Pe site-urile de profil, prețurile sunt mai mici decât în piețe, kilogramul fiind 23 de lei, avantajul fiind și faptul că transportul la domiciliu este gratuit. Singurul inconvenient este acela că nu se știe cât de mult se respectă regulile de igienă, potrivit replicaonline.ro.
ANSVSA a transmis o serie de reguli care se vor aplica în privința sacrificării și comercializării mieilor, în contextul pandemiei de coronavirus
Se acordă posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, de a sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții, după cum urmează:
la nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor;
controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial; verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial; verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman; verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel; respectarea distanței minime sociale stabilită de CNSSU.
În ce privește comercializarea cărnii de miel, noutatea vine din faptul că aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.