UPDATE: Votul final pe moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a picat în Camera Deputaților. Moțiunea a picat cu 140 pentru, 161 împotrivă și 2 nu votez.
UPDATE: Liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a solicitat, în plenul de miercuri, ca votul la moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii Vlad Voiculescu să fie unul secret. Cererea a fost respinsă cu 124 de votur „pentru”, 153 „contra”, două abţineri şi opt parlamentari nu au fost. Urmează ca deputaţii să dea votul asupra moţiunii.
„Nu avem nimic împotrivă să fie supusă la vot solicitarea dumneavoastră, dar am vrut să precizez că e prima oară când avem o astfel de solicitare”, a afirmat liderul deputaţilor PNL Gabriel Andronache în plenul de miercuri al Camerei.
Vicepreşedintele Camerei Laurenţiu Leoreanu care prezidează şedinţa a declarat că „niciodată până acum o moţiune nu s-a votat secret, dar fiind o propunere o voi supune votului colegilor deputaţi”.
„Sigur noi nu vom susţine acest lucru”, a adăugat Leoreanu.
Camera Deputaţilor a dezbătut luni moţiunea simplă împotriva ministrului Sănătăţii intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid – Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea românilor”.
La dezbaterea din plenul de luni, ministrul Sănătăţii a declarat că „autorii direcţi ai dezastrului din ultimii 30 de ani în sistemul de sănătate din România sunt PSD şi mafia pesedistă”.
Miercuri va fi exprimat în plenul Camerei Deputaţilor votul final pe moţiunea simplă iniţiată de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Procedural, o moţiune simplă împotriva unui ministru nu are efect juridic şi, chiar dacă este adoptată de Parlament, acesta nu este automat demis.
Moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, semnată de 109 social-democraţi, a fost dezbătută de deputaţi în şedinţa de luni. Cu acest prilej, reprezentanţii PSD au venit la şedinţa de plen purtând pancarte negre prin care se solicita demisia lui Vlad Voiculescu.
În favoarea adoptării moţiunii simple s-au exprimat, alături de deputaţii PSD, şi reprezentanţii AUR.
În moţiune, deputaţii PSD cer demisia ministrului Sănătăţii, motivând că în timpul care s-a scurs de la învestirea lui au văzut „atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.
Ministrul Vlad Voiculescu a declarat, la dezbaterile de luni, că autorul „direct” al ”dezastrului” din ultimii 30 de ani din sistemul de sănătate din România este PSD. „Vorbesc despre asumare oamenii partidului care, de la Revoluţie încoace, a avut 12 miniştri ai Sănătăţii. Vorbesc despre asumare colegii de partid ai ultimilor trei miniştri ai Sănătăţii – toţi anchetaţi de DNA. (…) Am găsit sistemul de sănătate din România mult mai rău decât l-am lăsat. V-aţi bătut joc de aproape tot ce am făcut în 2016 şi era un început de reformă reală”, a afirmat ministrul.
Moţiunea simplă este intitulată „Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor!”. În text, social-democraţii subliniază faptul că într-o lună şi jumătate, timpul care s-a scurs de la învestirea ministrului Sănătăţii, au văzut „atât de multă incoerenţă, lipsă de profesionalism şi de asumare cât nu s-a văzut în ultimii 30 de ani”.
„Victime omeneşti, spitale în flăcări, haos în vaccinare, degringoladă în sistemul de sănătate publică şi minciuni la testare şi raportare! Şi multă indiferenţă, indolenţă, aroganţă şi sfidare din partea celui care ar trebui să aibă drept principală grijă sănătatea şi siguranţa cetăţenilor săi! (…) Este deja mult prea mult! Acest ministru a devenit un adevărat pericol pentru sănătatea românilor”, se arată în moţiune şi se cere plecarea lui Vlad Voiculescu din funcţia de ministru.
Potrivit moţiunii, la două luni de la tragedia de la Piatra Neamţ şi după o altă tragedie, în Bucureşti, la ‘Matei Balş’, tragedie în care şi-au pierdut viaţa 17 pacienţi, Voiculescu recunoaşte „senin” că nu a făcut nimic din ceea ce susţinea că trebuie făcut urgent pe vremea când era în Opoziţie.