Mierea picantă, virală pe TikTok. Aceasta se obține luând miere obișnuită și adăugând în ea ardei iute, fulgi de ardei roșu, piper cayenne sau un sos picant precum Tabasco. Există o mulțime de variante de rețete online, unii oameni adăugând un al treilea ingredient, cum ar fi oțetul de mere sau sucul de lămâie pentru o aciditate dulce care să echilibreze aromele mierii și piperului.
Dar, indiferent de ce alegeți, combinația este un condiment grozav pe care să îl aveți la îndemână. Pe lângă faptul că vă gâdilă papilele gustative, mierea picantă are beneficii de lungă durată pentru sănătate.
Cele două ingrediente principale ale mierii picante se laudă fiecare cu beneficii unice. „Unele dintre primele beneficii pentru sănătate ale mierii au fost documentate de grecii antici, în special cu privire la capacitatea sa de a ajuta la vindecarea rănilor sau a arsurilor.
În timpurile moderne, știm acum că mierea conține o combinație de compuși bioactivi, minerale, probiotice, enzime și antioxidanți, toate acestea putând face mult mai mult pentru a ne întări imunitatea„, spune Michael S. Fenster, MD, cardiolog și profesor de medicină culinară la Colegiul de Sănătate al Universității Montana din Missoula, Montana, potrivit womansworld.
El adaugă că bioactivii pot, în esență, să „activeze” gena care ne permite să ne intensificăm capacitatea înnăscută de a produce antioxidanți și de a reduce inflamațiile. În plus, spune el, probioticele sunt necesare pentru o bună sănătate intestinală și esențiale pentru un sistem imunitar sănătos.
Ardeii iuți conțin capsaicină, componenta naturală care conferă ardeiului ferocitatea sa. Pe lângă faptul că aduce căldură, capsaicina este și un antioxidant, explică medicul internist și specialist în medicină culinară Jaclyn Albin, profesor asociat și director al programului de medicină culinară de la UT Southwestern Medical Center din Dallas, Texas.
Atunci când ardeii iuți sunt combinați cu mierea, aveți un amestec puternic care vă poate menține sănătos. „Atât mierea, cât și capsaicina s-au dovedit a avea fiecare, în cadrul unor studii mici, fie proprietăți antivirale, fie antibacteriene. Iar antioxidanții din alimente au un efect antiinflamator, astfel că pot ajuta la neutralizarea stresului oxidativ, un tip de radical liber care provoacă daune celulare.„, spune Dr. Albin.