Mierea românească, mai sănătoasă decât mierea de manuka produsă în Noua Zeelandă. Cercetătorii de la Universitatea din Suceava au analizat două tipuri de miere românească: cea de mană, produsă din seva copacilor, și cea polifloră, produsă din nectarul florilor. Ambele tipuri de miere au fost comparate cu mierea de manuka
Mierea de mană are o culoare mai închisă decât mierea produsă din nectarul florilor, iar consistența este mai densă. Gustul este ușor caramelizat și poate avea note specifice de lemn sau de rășină.
În urma studiului, cercetătorii de la Universitatea din Suceava au ajuns la concluzia că mierea de mană este mai sănătoasă decât mierea manuka.
Oamenii de știință au constatat o activitate bactericidă mult mai mare decât la tipurile de miere de manuka menționate anterior. Astfel, românii pot consuma cu încredere miere de mană și se pot bucura de beneficiile ei.
„Probele de miere de mană și polifloră montană au fost testate pentru activitatea lor inhibitoare, dar și bactericidă, împotriva a patru tulpini de bacterii patogene pentru om (Staphylococcus aureus, Salmonella enterica serovar Typhimurium, Pseudomonas aeruginosa și Escherichia coli).
În funcție de tipul bacteriei, s-a dovedit că toate probele de miere de mană analizate au avut o activitate bactericidă mult mai mare decât mierea manuka 100 și manuka 250. Iar peste 60% dintre probe au prezentat o acțiune mai mare decât mierea manuka 550”, susțin cercetătorii USV, potrivit Fanatik.
Potrivit specialiștilor, mierea de mană are efecte antibacteriene asemănătoarea cu efectul antibioticelor, iar mierea polifloră de munte, la rândul ei, a prezentat o activitate bactericidă și inhibitoare mult mai mare decât mierea de manuka.