Miezul de nucă a ajuns să se vândă mai scump în România, țara unde este produs, decât în alte țări europene. În străinătate, prețul este de până la șase ori mai mic decât în țara noastră, ceea ce reprezintă un mare avantaj pentru producători.
Producătorii acestui fruct folosit în multe preparate, mai ales dulci, a ajuns să fie mai scump în țara de baștină decât în Occident. Proprietarii fermelor de nuci spun că distribuie miezul la multe patiserii locale din țară, dar și că acesta se vinde în tot felul de variante, care mai de care mai unice, de aici și prețurile, de multe ori, exorbitante.
„Avem miez de nucă în premieră europeană: miez de nucă prăjit în ulei de cocos, sărat, care este o delicatesă și suntem singurii din Europa care producem așa ceva…”, spune, la rândul său, Cornel Sabău, administrator al unei fabrici de prelucrare a miezului de nucă din Bihor, potrivit stirileprotv.ro.
Nucile românești sunt cele mai bogate în antioxidanți din întreaga lume. Consumul regulat de nuci poate ajuta la menținerea sănătății creierului și la reducerea riscului de boli cardiovasculare. Totuși, datorită conținutului său ridicat de calorii, nucile trebuie consumate cu moderație, în cadrul unei diete echilibrate. Nucile sunt unele dintre cele mai nutritive alimente pentru creier care ajută organismul să se refacă după munca fizică și mentală. Nucile conțin de 50 de ori mai multa vitamina C decât citricele. Specialiștii spun că plantația de nuci este uşor de întreţinut, dar este nevoie de răbdare, pentru că profitul apare abia după 5-6 ani.
Nucul este un arbore mare, care poate ajunge la înălțimi de până la 30 de metri. Nucul este deosebit de apreciat și pentru lemnul său tare și durabil. Este utilizat în construcții, fabricarea de mobilier și instrumente muzicale. De asemenea, nucul este cultivat și pentru producerea de ulei de nucă, care este bogat în acizi grași nesaturați și este utilizat în industria alimentară și cosmetică.