Potrivit unui purtător de cuvânt al poliției de frontieră ucrainene, ei intenționau să ajungă în România, dar nu și-au dat seama că respectivul feribot avea ca destinație Ucraina.
Migranții nu au acte, sunt violenți și au amenințat chiar că se vor sinucide aruncându-se peste bord, prin urmare echipajul feribotului de decis să-i izoleze în cabine încuiate.
Societatea daneză DFDS, care deține feribotul, a chemat poliția turcă și reprezentanți ai ONU să discute la bordul vasului cu cei 12 migranți, despre care se crede că 6 sunt marocani, 4 algerieni, naționalitatea celorlalți doi fiind și mai neclară.
Ministerul de Externe danez a inițiat negocieri pentru soluționarea acestui caz cu Turcia, Ucraina și cu Lituania, întrucât feribotul navighează sub pavilion lituanian.
În opinia responsabilului ucrainean care a declarat că migranții doreau să ajungă în România normal ar fi ca ei să fie debarcați în Turcia, întrucât conform acordurilor bilaterale dintre Kiev și Ankara astfel de persoane trebuie preluate de țara de unde au plecat.
Întrebat de acest caz, un oficial al Ministerului de Externe turc a declarat că de el se ocupă ‘toate instituțiile abilitate’.
În opinia operatorului navei, cea mai bună soluție ar fi ca Turcia și Ucraina să se înțeleagă unde vor fi debarcați migranții, sau să clarifice naționalitatea lor și să-i repatrieze. ‘Este complet absurd ca noi să ne ocupăm de acest lucru (…) Este o situație pe care trebuie să o gestioneze autoritățile de frontieră, nu o companie de transport’, a declarat un reprezentant al companiei DFDS.