Acest grup de migranți, majoritatea afgani și pakistanezi, s-au numărat printre cei aproximativ 300 de migranți care pe 22 iulie au pornit de la Belgrad într-un marș către frontiera ungară, dar mulți au renunțat la scurt timp din cauza căldurii excesive.
‘Sperau să treacă în Ungaria, dar măcar au reușit să se facă auziți’, a declarat pentru AFP un reprezentant local al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR).
Conform acestui organism, în prezent în Serbia sunt blocați circa 3.600 de migranți care doresc să ajungă în vestul Europei, dar nu reușesc întrucât nu pot trece de granița ungară, care este securizată de anul trecut cu un gard de sârmă ghimpată.
Ministerul de Interne sârb a anunțat joi că în ultimele cinci zile au fost interceptați circa o mie de migranți care au încercat să intre ilegal în Serbia traversând pe jos zonele muntoase greu accesibile. Conform unui ONG local, aceștia sunt, în ordine numerică, afgani, pakistanezi, sirieni și irakieni.
Totodată, autoritățile de la Belgrad au avertizat că așa-numita rută a Balcanilor de fapt nu este închisă și au cerut ajutor Uniunii Europene pentru ca migranții, care încearcă în continuare să traverseze clandestin granițele, uneori cu ajutorul traficanților, să poată călători legal.
Și autoritățile din Macedonia au constatat o ‘creștere a numărului tentativelor de intrare ilegală, precum și a traficului ilegal cu migranți’, potrivit unei declarații a președintelui macedonean Gjorge Ivanov, care a precizat că din luna martie au fost împiedicate circa 18.000 de intrări ilegale în țară.
În Bulgaria patru agenți de poliție au fost arestați în noaptea de joi spre vineri, ei fiind acuzați că au facilitat și chiar au organizat transportarea ilegală în Serbia a unor migranți care nu aveau actele în regulă.