În intervenția sa la a cincea ediție a Forumului pentru Securitate de la Belgrad, șeful guvernului sârb a afirmat că actualele provocări aduse de valul de migranți dinspre Orientul Mijlociu impun o soluție cuprinzătoare și a apreciat că, în absența unei astfel de soluții, nu este sigur că Uniunea Europeană va supraviețui.
”Criza migranților a adus în atenție multe vulnerabilități pe care nu știm cum să le combatem. Au avut loc tentative de rezolvare a problemei”, a spus Vucic, exprimându-și speranța că Angela Merkel va continua eforturile în această direcție.
”Europa are nevoie de un leadership puternic pentru prima dată. Dacă acest lucru nu se întâmplă, mi-e teamă că am putea asista la o posibilă destabilizare nu doar a regiunii Balcanilor de Vest, dar și a restului Europei. Iată de ce Europa, dar și întreaga lume trebuie să găsească o soluție responsabilă cât mai rapid posibil. În caz contrar, vom întâmpina probleme în multe instituții și nu sunt sigur că UE va putea supraviețui dacă vom continua pe acest drum”, a încheiat Aleksandar Vucic.
Citeşte şi CRIZA IMIGRANŢILOR. Iarna nu îi va descuraja pe imigranţi să traverseze Mediterana
Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR) a anunțat vineri că numărul migranților sosiți în Europa în septembrie a fost de circa 168.000, acesta fiind un record lunar, informează Agerpres.
Potrivit agenției specializate a ONU, persistența nivelului ridicat al numărului de migranți sosiți pe continentul european evidențiază importanța punerii cât mai rapide în practică a schemei de repartizare a 120.000 de refugiați între statele membre ale UE, sistem asupra căruia liderii Celor 28 s-au pus de acord pe 24 septembrie, la Bruxelles.
UNHCR prognozează că 700.000 de migranți vor ajunge în Europa în acest an prin trecerea Mediteranei, un număr aproape egal fiind estimat și pentru anul 2016. De la începutul anului, peste 520.000 de persoane, în special sirieni și afgani, au făcut deja această călătorie, conform agenției ONU. Circa 3.000 de migranți au murit sau au fost dați dispăruți.