Şoferii români de TIR susţin că migranţii ilegali nu sunt deloc deranjaţi de poliţia şi jandarmeria franceză, deoarece autorităţile franceze preferă să scape de migranţi şi să-i lase să ajungă în ţara vecină, mai ales după Brexit.
Scenele cu migranți ilegali care blochează autostrăzile din nord-vestul Franţei și încearcă să intre în camioane pentru a trece în Anglia au devenit zilnice. Odată cu „defrişarea junglei de la Calais” – cum era cunoscută până în 2016 tabăra de migranţi ilegali din regiune şi Brexit- s-a schimbat radical şi atitudinea autorităţilor franceze faţă de aceştia.
„În privința migranților, francezii își doresc să scape de ei și de aceea nu desfășoară acțiuni de control. Prin 2016 migranții străini efectiv au fost mutați cu taberele lor. Acum, ei (autoritățile franceze) nu fac nimic în această privință. Migranții sunt mai protejați decât noi”, a spus Andrei, un șofer român care lucrează pe TIR-uri de 6 ani.
Iar portul Calais a devenit un punct critic pe harta migraţiei ilegale.
„Calais e o zonă mai cu probleme. Probleme foarte mari”, a declarat, pentru Digi24.ro, şoferul Cătălin Câinaru.
„Acum câțiva ani a fost omorât acolo un polonez. S-au spart parbrize, s-au tăiat prelate. Inclusiv mie mi-au tăiat anul trecut prelata în renumita parcare cu plată de la Transmarck de lângă Calais- unde plătești 25 de euro pentru 9 ore. Mi-au tăiat prelata și tavanul, să urce negrii în mașină să-i traversăm în Anglia. Sunt foarte agresivi. Ies în stradă, aruncă cu pietre. Nu ești apărat. Poliția nu are niciun interes. Ultimul lucru e să ne protejeze pe noi. Nu se implică. Or fi depășiți numeric, depășiți de situație”.
„Dacă prind un imigrant la mine în cabină și îl bat – îl prind și îl bat! – o să fiu pedepsit, chiar dacă sunt cetățean european. Acel imigrant are drepturi. Lui îi dă drumul poliția după câteva ore, să facă alte fapte”, a spus Câinaru.
„Noi, ca șoferi profesioniști suntem încadrați cu salariul minim pe economie. Un muncitor din construcții are 3.000! Noi avem pregătire, avem atestate și suntem încadrați la minim pe economie. E nasoală treaba”, a fost concluzia şoferului român.
„Acum în primăvară, am avut o problemă cu unii. Noaptea, în Franța, înainte de Calais”, își amintește șoferul Iulian Moldovan.
„De obicei, îi auzi și îi simți când se urcă în camion pentru că, inevitabil, se mișcă camionul. I-am auzit când s-or suit. I-am lăsat, ce să fac? Niciodată nu m-am dus la ei să încerc să îi dau eu jos. M-am dus direct la punctul de control. I-o văzut pe scaner. O venit o domnișoară cu un câine și care mi-a făcut un semn cu degetul, în sus. I-am spus: Știu! D-aia oricum treceam pe la voi!
Vara trecută, eram parcat și m-a trezit un microbuz care a parcat lângă mine cu nerușinare. Am văzut cum i-a dat jos din dubiță. M-am uitat în oglindă, îmi desfăcuseră prelata. Eu am claxonat și le-am zis: Bă, vedeți că nu mă duc în Anglia! S-au suit la loc repede în dubiță și au plecat. Eu în Anglia mergeam, dar am dat-o cu banul!”, a mai spus Iulian Moldovan.
Adriana Mureșan, şofer de TIR şi membru fondator al organizației „Voluntari în Europa” spune că şoferii români se confruntă de peste 10 ani cu astfel de probleme.
„Am o colegă care a făcut 9 luni de pușcărie pentru o familie de emigranți pe care i-a găsit-o vama franceză în remorcă. Cu toate probele depuse la judecată – ea oprise în benzinărie, ziua în amiaza mare, în pompă s-au urcat în camion și se vede pe înregistrare. A făcut 9 luni de pușcărie dintr-un an de condamnare, pentru trafic de persoane. Asta s-a întâmplat acum 7 ani”, a declarat Adriana pentru sursa citată.