Miguel Angel Trevino, în vârstă de 40 de ani, alias „Z-40”, a fost interceptat împreună cu alţi doi bărbaţi de un elicopter aparţinând Marinei, care a aterizat în faţa vehicului la bordul căruia se aflau, pe un drum secundar, în zona Nuevo Laredo (nord-est), în apropiere de frontiera cu Statele Unite, a precizat Eduardo Sanchez, un purtător de cuvânt pentru probleme de securitate.
Militari mexicani au confiscat două milioane de dolari în numerar, dar şi opt arme şi aproximativ 500 de cartuşe. Celelalte două persoane arestate se presupune că sunt o gardă de corp şi un operator financiar al cartelului. „Nu s-a tras niciun foc de armă”, a subliniat un purtător .
Trevino a devenit liderul cartelului Zetas după moartea, într-o operaţiune a Marinei, în octombrie 2012, a lui Heriberto Lazcano, alias „El Lazca” sau „Călăul”, al cărui corp a fost ridicat de un grup înarmat, a cărui urmă a fost pierdută, scrie Mediafax.
Departamentul de Stat american a oferit suma de 5 milioane de dolari, iar Guvernul mexican suma de 2,3 milioane de dolari în schimbul oricărei informaţii conducând la arestarea lui Trevino.
Această arestare este cea mai importantă în domeniul crimei organizate de la preluarea funcţiei de către preşedintele Enrique Pena Nieto, în decembrie. El i-a succedat lui Felipe Calderon (2006-2012), al cărui mandat a fost marcat de un val de violenţe soldate cu peste 70.000 de morţi, în legătură cu crima organizată, în decurs de şase ani.
Din ofiţeri ai corpului de elită al armatei mexicane, în grupări mafiote
Gruparea Zetas a fost creată la sfârşitul anilor ’90 de către foşti membri ai unui corp de elită din cadrul armatei mexicane care au devenit o gardă personală a liderului cartelului de la Golf, Osiel Cardenas Guillen, arestat în 2003 şi extrădat ulterior în Statele Unite.
Însă membrii Zetas s-au despărţit, în 2010, de foştii lor şefi din cartelul de la Golf, provocând o luptă sângeroasă în nord-estul Mexicului.
Organizaţia lui Trevino se confruntă, totodată, în mai multe regiuni ale Mexicului, cu puternicul cartel Sinaloa, condus de către cel mai puternic „capo” din ţară, Joaquin „El Chapo” Guzman, pentru preluarea controlului asupra rutelor drogurilor spre Statele Unite şi asupra altor activităţi criminale, ca răpiri de imigranţi, extorsiune de bani prin intimidare sau abuz de forţă ori furt de carburant, mai scrie Mediafax.
Între crimele extrem de sângeroase care le sunt atribuite, membrii Zetas sunt desemnaţi ca având legătură cu masacrarea a 72 de imigranţi din America Centrală şi de Sud, găsiţi cu mâinile legate la spate, în curtea unei ferme în statul Tamaulipas (nord-est), în august 2010.
Ei sunt responsabili, de asemenea, de incendierea, ziua, a unui cazinou la Monterrey (nord), unde au fost ucise 52 de persoane, aparent din cauză că patronul cazinoului refuza să mai fie extorcat.