Ce alege Mihaela Bilic între gyros sau şaorma. Celebra nutriţionistă susține că preferința românilor pentru gyros și șaorma este o alegere mai sănătoasă decât fast-food-ul american, iar cele două preparate continuă să câștige teren pe piața culinară din România.
„Ce concluzii să tragem din această analiză? Că iubim mâncarea savuroasă, mai ales când e făcută de alții și ușor de consumat. Ce să fie mai bun decât un sandviș generos cu carne rotisată și bine condimentată, legume, sosuri și cartofi prăjiți? Sosul grecesc de iaurt tzatziki, carnea de porc și condimentele mediteraneene (oregano și cimbru) par a fi mai apreciate de români, față de varianta cu vită / miel și condimentele orientale din șaorma. Că se numește gyros sau șaorma, din punct de vedere nutrițional tot aia e! Dacă silueta îți permite, iei gyros cu de toate. Dacă nu, mai tai din sosuri și cartofi prăjiți. Drept să spun eu mă bucur de rezultatele acestei analize, mai bine gyros și șaorma, decât fast-food pe model american, indiferent cât de big este promovat”, a transmis Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.
Cuvântul de la care a plecat totul este kebab și se referă la multe tipuri de carne prăjită din zona Orientului Mijlociu. În țările acestea, cuvântul se folosește cel mai des pentru frigăruie din carne de miel sau de oaie, care este însă cunoscută la noi ca șișkebab sau șașlâc. Sandwichul doner kebab a fost preluat și modificat în alte zone ale Imperiului Otoman: astfel, arabii i-au zis șaorma, iar grecii l-au numit gyros. Conținutul este cam același, cu mențiunea că în Grecia se folosește uneori carne de porc și se adaugă tzatziki (sos de iaurt cu castravete, mărar și usturoi).
Mexicanii au o altă variantă, numită taco, care este aproape întotdeauna servită în lipie, conține de obicei chilli, fasole și porumb, iar în loc de cartofi prăjiți poate avea nachos (cipsuri din porumb). Desigur, în alte țări sunt nunumărate variante locale, cu mici modificări.