De regulă, mezelurile sunt preparate din carne de porc, vită, pasăre sau vânat, însă pot conține și amestecuri de carne și alte ingrediente, cum ar fi grăsimea, condimentele, aditivii și conservanții.
Cine consumă mezeluri regulat poate avea mari probleme de sănătate, din cauza conținutului ridicat de sare, de grăsimi saturate, nitriți și nitrați, ce sunt folosiți ca aditivi pentru conservare. Consumul excesiv de mezeluri poate crește riscul de boli cardiovasculare și tipuri de cancer, mai ales colorectal.
Mihaela Bilic a dezvăluit că mezelurile sunt o super-carne, dar nu face referire la toate, ci doar la un singur tip. Nutriționista mai spune că cea mai gustoasă opțiune e reprezentată de mezelurile crud-uscate.
„Mezelurile sunt un fel de super-carne, adică pe unele tichete producătorii și scriu asta. Un produs, de exemplu, de 100 de grame, a fost obținut din 150 sau 120 de grame de carne. Astea sunt, aș spune, mezelurile premium, mezelurile crud-uscate, deci asupra cărora nu s-a intervenit din exterior cu niciun fel de substanță, ci efectiv carnea respectivă a fost amestecată cu grăsime sau bucata de carne care conținea deja grăsimea de la animal a fost pusă la afumat, la fezandat. Mezelurile sunt intense în gust”, a declarat Mihaela Bilic.
Citește și Minciunele după rețeta lui Răzvan Botezatu. ”Sunt vis! Gustul copilăriei. Sunt delicioase”
Mihaela Bilic a vorbit, de asemenea, și despre alimentele contrafăcute din comerț. Acestea sunt uleiul de măsline, parmezanul, vinul și alte băuturi alcoolice.
„Există alimente falsificate? Cuvântul „falsificat” înseamnă a produce un lucru asemănător cu altul, cu scopul de a păcăli și de a câștiga bani. În cazul alimentelor, falsificarea are dublu impact: cheltuiești mult pe mâncare proastă, iar consumul unor produse contrafăcute îți poate afecta sănătatea.
Alimentele cel mai des falsificate sunt uleiul de măsline și parmezanul, urmate de vin și băuturi alcoolice. De ce se apelează la aceste practici? Produsele de calitate au un preț ridicat pentru că materiile prime din care se obțin sunt limitate ca și cantitate.
Apoi este nevoie timp pentru maturare/fermentare la brânzeturi, șampanie, jambon, aspect care crește și mai mult prețul. Nu e de mirare că există ulei extravirgin de măsline care conține ulei de floarea-soarelui sau de rapiță, iar brânza tip parmezan este „învechită” câteva săptămâni, în loc de 2-3 ani.
O altă condiție a produselor de calitate este ca ingredientele să provină din zone geografice speciale și să fie obținute după rețete tradiționale. Indicative precum „origine geografică protejată” sau „produs cu origine controlată” garantează calitatea și impun un preț pe măsură”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic, în cadrul rubricii Doctor de bine, de la Știrile Pro TV.
Nutriționista recomandă să citim cu mare atenție etichetele produselor.