Mihaela Bilic, adevărul despre ciorbă. Nutriţionista a subliniat importanța revenirii la practicile tradiționale sănătoase, cum ar fi consumul de ciorbă, și abandonarea obiceiurilor dăunătoare, precum utilizarea rântașului, pentru o alimentație echilibrată și benefică pentru sănătate.
Mihaela Bilic a lăudat ciorba, considerând-o una dintre cele mai nutritive și calitative mese, în special în contextul dietei românești.
„Nu că nu e bine, ba chiar este recomandat să mănânci ciorbă, inclusiv într-o cură de slăbire. Cred că toate popoarele, dar noi mai ales, am uitat de alimentația bunicilor și părinților. În trecut, mâncam ciorbă pentru a ne umple burta. Obiectivul era să facem o cantitate mică de mâncare să ajungă la toată lumea. Fie că era de legume sau și cu carne, ciorba trebuia să fie o mâncare sățioasă pentru toți.
Ciorba este recomandată deoarece este diluată cu apă, are toate ingredientele fierte și ține de foame mai mult decât felul doi acompaniat de un pahar de apă. Nu multă lume știe, dar s-a măsurat ecografic: ciorba stă de două ori mai mult timp în stomac. Sunt persoane care vor să slăbească și zic că nu mănâncă ciorbă deoarece le umflă. Ei bine, acel „umflat” te ajută să mănânci mai puțin. Copiii care sunt slăbănogi, paradoxal, încep masa cu ciorbă și spun că s-au săturat, ceea ce nu e adevărat, iar cantitatea de produs uscat dintr-o ciorbă nu depășește mărimea unui pumn, ceea ce înseamnă că porția e mică, dar expandată cu apă”, a spus Mihaela Bilic, în emisiunea „La Măruță„.
În contrast cu ciorba, Mihaela Bilic a criticat utilizarea făinii și a uleiului în prepararea sosurilor pentru mâncărurile tradiționale românești, cum ar fi tocănițele.
„La capitolul lucrurilor de evitat, să scoatem sosurile făcute cu făină. Facem un apel la gospodine, la mame, la bunici: dragele mele, ideea de a adăuga făină în mâncare nu este sănătoasă. Am avut și eu experiențe în acest sens cu mama mea, pe care am prins-o punând făină în mâncare pe ascuns. Când facem aceste mâncăruri cu sos, tocănițe, avem impresia că sosul va fi prea zemos sau prea apos și atunci adăugăm făină cu ulei. Se face ca un rântaș.
Acest lucru dă consistență sosului, însă grăsimea amestecată cu făină este foarte dăunătoare pentru siluetă și pentru ficat. Aproape orice rețetă românească începe cu ulei rumenit sau prăjit. V-aș ruga să abandonăm aceste practici. Orice legumă care conține puțin amidon – prin prăjire pierdem partea nutritivă. Nu vă fie frică dacă sosul iese mai moale, îl putem mânca cu lingura”, a mai spus Mihaela Bilic.