Mihaela Bilic, alimentele populare ale românilor pe care nu pune gura şi cele două fructe care nu lipsesc vara din meniu

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit recent în podcastul lui Damian Drăghici că a eliminat complet zahărul din alimentația sa și că nu consumă nici măcar fructe, cu mici excepţii. Bilic a explicat că fructele, deși considerate sănătoase, sunt în esență apă cu fructoză și pot stimula pofta de mâncare
Alina Costache
17 aug. 2024, 18:02
Mihaela Bilic, alimentele populare ale românilor pe care nu pune gura şi cele două fructe care nu lipsesc vara din meniu

Medicul Mihaela Bilic a ţinut diete cu merdenele şi alte alimente de care fug nutriţioniştii, dar a spus că are produse pe care nu le mănâncă niciodată.

Am eliminat zahărul din alimentația mea de mult timp. Eu nu mănânc nici măcar fructe pentru că fac poftă de mâncare. Fructele sunt apă cu fructoză. Eu nu mănânc niciun fel de fruct. Fructoza nu este esență pentru supraviețuire. Ea se duce în ficat, ficatul este obligat să o metabolizeze. O face pe calea sintezei de alcool. Face grăsime și face și burtă. Că bei vin, că mănânci fructe multe, tot aia este”, a zis medicul Mihaela Bilic în podcastul lui Damian Drăghici.

Fructele sunt adesea considerate periculoase în contextul consumului excesiv de fructoză, un tip de zahăr natural pe care îl conțin. Deși fructele sunt surse valoroase de vitamine, fibre și antioxidanți, există câteva motive pentru care consumul exagerat poate fi problematic.

Fructoza și ficatul
Fructoza, spre deosebire de glucoză, este metabolizată în principal de ficat. Consumul excesiv de fructoză poate duce la acumularea de grăsimi în ficat, ceea ce poate contribui la dezvoltarea steatozei hepatice (ficat gras). Acest lucru poate avea consecințe negative asupra sănătății hepatice și metabolismului general.

Mihaela Bilic a demontat mitul mămăligii. Cât de sănătos e, de fapt, produsul consumat de toți românii: „Este echivalentă cu o felie de pâine”

Creșterea în greutate
Fructoza nu stimulează secreția de insulină în același mod ca glucoza și nu influențează nivelurile de leptină, hormonul care reglează senzația de sațietate. Acest lucru poate duce la un consum caloric mai mare și, în timp, la creșterea în greutate.

Impact asupra zahărului din sânge
Deși fructele au un indice glicemic mai mic decât multe alte alimente dulci, consumul lor în cantități mari poate afecta nivelurile de zahăr din sânge, mai ales la persoanele cu diabet sau rezistență la insulină.

Efecte similare cu ale alcoolului
Fructoza este metabolizată într-un mod similar cu alcoolul, ceea ce înseamnă că un consum mare poate duce la producerea de grăsimi în ficat, similar cu ceea ce se întâmplă la consumul excesiv de alcool.

Aciditatea și sănătatea dentară
Multe fructe, în special citricele, sunt acide și pot contribui la eroziunea smalțului dentar dacă sunt consumate frecvent sau în cantități mari.

Fructele consumate în cantități moderate și ca parte a unei diete echilibrate sunt, în general, benefice pentru sănătate.

Riscurile apar mai ales în cazul unui consum excesiv sau în contextul unor afecțiuni metabolice preexistente.

 

Cele două fructe pe care trebuie să le mâncam vara, în fiecare zi, potrivit medicului nutriționist Mihaela Bilic

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a spus recent, prin intermediul unei postări pe rețelele de socializare, care sunt cele două fructe pe care trebuie să le mâncam vara, în fiecare zi, dar și beneficiile acestui obicei.

„Sunt prin definiție fructele verii. Sunt portocalii, parfumate și zemoase. Sunt prietenoase cu digestia și cu silueta. Este vorba de caise și piersici de care trebuie să profităm, sezonul lor e scurt și ține doar 3 luni pe an, din iunie până în august”, a scrie ea pe Facebook.

Mihaela Bilic a explicat și de ce putem considera caisele desertul ideal al verii.

Fructe de consumat pe timpul verii. Sunt delicioase și au beneficii și la capitolul protecție solară. Mihaela Bilic: „Sunt prin definiție fructele verii”

„Spre deosebire de pepeni și struguri, caisele satisfac eficient pofta de dulce și nu îngrașă. Secretul stă în conținutul mare de pectine și sorbitol. Pectinele sunt fibre solubile care se umflă la contactul cu apa, cresc senzația de sațietate și reduc absorția de grăsimi și zahăr în sînge. Sorbitolul este un alcool de zahăr care satisface gustul dulce, dar are 30% mai puține calorii și se absoarbe lent/parțial”, precizează medicul nutriționist.

De asemenea, dacă vom consuma zilnic caise și piersici, avem și beneficii la capitolul protecție solară, deoarece uloarea portocalie din caise și piersici este dată de pigmenți vegetali cu acțiune antioxidantă.

„Primul este betacarotenul, un precursor de vitamina A care ajută pielea să se bronzeze rapid și frumos. Celălalt este licopenul, o substanță care protejează pielea de îmbătrânire și de acționa nocivă a razelor ultraviolete. Și dacă vă spun că au un conținut mare de potasiu, care echilibrează gradul de hidratare al organismului, nu-i așa că o să puneți în geanta de plajă și niște caise/piersici bine coapte?”, a mai afirmat Mihaela Bilic.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cine este patronul 5 to Go. Lanțul de cafenele a împânzit România și a devenit cel mai mare din Europa Centrală și de Est
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Mesajul unui vlogger pentru nostalgicii după comunism: „Haideți aici! Veți vedea cum un președintele a schimbat democrația în comunism”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Trei rețete de pâine dietetică. Nu te-ai fi gândit că poate fi preparată din aceste ingrediente
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Mercenarii români ajunși în siguranță acasă după misiunea din Congo
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte