Salata de vinete este preferata românilor pe timp de vară, iar medicul nutriționist Mihaela Bilic ne vine în ajutor cu o rețetă specială. Vorbim despre salata de vinete dietetică, ușor de făcut și extrem de gustoasă.
Cu această rețetă reușim să ne menținem în formă, fiind exclus să luăm în greutate.
Salată de vinete cu puține calorii
Mihaela Bilic are rețeta pentru o salată de vinete dietetică, în care numărul caloriilor este foarte mic.
„Care este secretul pentru o salată de vinete reușită? În primul rând, trebuie să faci vinetele direct în flăcări. Apoi, le curățăm și le lăsăm la scurs, ca să iasă din ele toată zeama aceea care este iute. Ulterior, le tocăm pe un tocător din lemn cu un cuțit de ceramică, ca să nu se oxideze, să se înnegrească.
Surpriza este că adaugăm un gălbenuș de ou și puțin ulei, nu mai mult de un tur de castron, pentru că gustul și calitatea unei salate de vinete vine din frecare”, scrie Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Salata tradițională se face amestecând vinetele cu maioneza, dar Mihaela Bilic are o nouă rețetă. Și este mult mai sănătoasă!
În plus, se poate servi cu ardei gras, un excelent înlocuitor pentru pâine.
„Punem vinetele într-un bol mare cu gălbenușul și ulei și frecăm cam 5, până la 10 minute. Cu cât frecăm mai mult, cu atât o să se facă ca o spumă, pentru că maioneza se face în timp ce amestecăm.
Deci, nu e nevoie de mult ulei, oricum veți obține o salată de vinere dietetică și delicioasă. Încercați și o să vă convingeți. Eu folosesc ulei de floarea soarelui, ca să nu le schimb gustul.
Rezultatul este așa cum v-am promis. O salată de vinete albă, aerată și dietetică.
Pentru că am pus puțin ulei, înseamnă că are puține calorii. Haideți să nu mai acoperim gustul legumelor cu mult ulei, pentru că este vară și avem nevoie să ne bucurăm de mâncărurile noastre tradiționale în varianta reconfigurată!
Mai am un secret, înlocuiți pâinea cu bucățele de ardei gras, iar în felul acesta gustul delicios este garantat și silueta neafectată”, insistă Mihaela Bilic, unul dintre cei mai apreciați medici nutriționiști din țară.
Mihaela Bilic, sfaturi prețioase pentru masa de seară. Ce trebuie să mănânci la cină, ca să nu te îngrași peste noapte.
„Nu renunțați la masa de seară!
Avem voie să mâncăm după ora 6:00 seara? Ani la rând nutriționiștii ne-au creat senzația că masa de seară este periculoasă pentru siluetă. Când de fapt la finalul zilei avem nevoie de un moment de relaxare, pe lângă refacerea rezervelor de energie. Putem spune că masa de seară are dublu rol, să ne hrănească și să ne dea o stare de bine.
Ce reguli trebuie să respectăm pentru o cină perfectă? Depinde de obiectivele pe care le avem și de ora la care ne culcăm. Țineți cont că metabolismul încetinește spre seară, însă chiar și în timpul nopții organismul consumă calorii pentru funcțiile de bază. Meniul diferă dacă vrem să slăbim, să avem o digestie ușoară sau un somn odihnitor.
În cazul unui meniu echilibrat farfuria pentru masa de seară va fi împărțită astfel: 1/3 proteine (carne pește ouă sau brânză); 1/3 făinoase (cartofi paste orez pâine) sau leguminoase boabe (fasole mazăre linte). Ultima treime va fi rezervată pentru legume proaspete sau gătite, cu cat mai colorate și mai diferite, cu atât mai bine.
Dacă vrem să slăbim menținem în farfurie proteinele și legumele, însă renunțăm la făinoase. Un castron mare de salată asortată cu o bucată de carne sau pește la grătar sunt cel mai bun exemplu pentru o cină de slăbit. Atenție și la aportul de grăsimi, fiecare gram are 9 cal, deci fiți zgârciți cu uleiul din salată și alegeți carnea mai puțin împănată.
Dacă vrem să dormim bine o porție de paste cu brânză e alegerea corectă. Supa cremă sau tocănițele cu legume sunt ușor de digerat. Evitați prăjelile tocăturile și alimentele care fermentează (broccoli varză fasole). La capitolul desert orezul cu lapte și bananele au efect de liniștire.
Citește și: Rețeta de bulion de roșii pentru vară a nutriționistei Mihaela Bilic
Pentru copii și sportivi împărțirea farfuriei se schimbă: produsele făinoase vor ocupa jumătate din suprafață, iar proteinele și legumele câte un sfert. Amidonul din făinoase reface rezervele de glicogen din ficat și mușchi și asigură energie pentru activitatea fizică de peste zi.
Deci nu lăsați pe nimeni să vă interzică masa de seară, însă aveți grijă să alegeți meniul care vi se potrivește!”, scrie Mihaela Bilic pe Facebook.