Mihaela Bilic aruncă bomba despre revolta împotriva lanțurilor de fast-food. Nutriționistul Mihaela Bilic a vorbit din nou despre obiceiurile alimentare nesănătoase pe care foarte mulți oameni le au și care foarte mult timp au fost puse pe seama lanțurilor de fast-food.
Mai mult, medicul a vorbit și despre un experiment care a demonstrat nulitatea incriminării lanțurilor fast-food.
„Știm ce/cum trebuie să mâncăm sănătos, dar nu ne pasă. Ani la rând lanțurile de fast-food au fost acuzate că nu oferă informații clienților despre conținutul de zahăr/grăsimi al preparatelor, că nu oferă alternative sănătoase, că au în meniu doar produse periculoase pentru siluetă. În consecință, oferta lor s-a diversificat, iar tabelul de nutrienți a fost pus la vedere, astfel încât consumatorii să aleagă în cunoștință de cauză. Care a fost rezultatul? Total neașteptat: oamenii au continuat să mănânce ceea ce erau obișnuiți, ignorând complet avertizările/alternativele.
Din cele 250 de persoane care au intrat într-un restaurant fast-food, doar 157 își aminteau ceva vag despre valorile nutriționale și numai 63 știau concret conținutul de grăsimi din preparatele consumate. Dintre aceștia doar 18 erau la curent cu oferta de produse sănătoase existentă în meniu și numai 5 au și comandat un astfel de produs.
Când au fost întrebați dacă informațiile nutriționale afișate i-au făcut să se răzgândească în legătură cu alegerile făcute, răspunsul a fost: “probabil nu”! Concluzia este că oamenii doreau exact acele produse “nesănătoase”, chiar dacă știau că sunt hipercalorice. Atunci când vrem să mâncăm sănătos, există soluții. Iar când vrem s-o facem lată, nimeni și nimic ne poate opri! Fast-food-ul îngrașă, e drept, însă alegerea ne aparține și nimeni alta decât mâna noastră duce mâncarea la gură”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook
Nutriţionista încurajează mâncatul sănătos și diversificat, fără mari restricții. Canitatatea este cheia slăbitului și îndeamnă oamenii să nu se ferească de anumite alimente, precum pâinea, atunci când sunt la dietă.
Mulţi dintre oamenii care vor să slăbească, renunţă complet la anumite alimente, ceea ce este total greşit, potrivit medicului nutriţionist, care spune că trebuie să consumăm toate alimentele, însă cantitatea contează şi ora la care le mâncăm.
„Atenție la cantitatea de carbohidrați din farfurie! Porția corectă de făinoase trebuie să fie cat palma, adică 1 felie de pâine sau 2-3 linguri de orez, paste, mămăligă, cartofi. Asta la fiecare masă, dacă nu aveți probleme cu silueta. Când vreți să slăbiți eliminați făinoasele de la masa de seară, după ora 18 mâncați doar proteine (carne, pește, ouă) și multe legume.
– Consistența alimentelor influențează aportul caloric, zahărul se absoarbe mai ușor din lichide. Toate sucurile (fie ele și fresh), smoothie-urile și produsele pasate predispun la îngrășat. Nu mai sunteți bebeluși, mestecați, nu beți cu paiul!
-Glucoza se absoarbe mai repede când stomacul este gol, prin urmare evitați consumul de dulciuri sau produse făinoase la începutul mesei. Începeți cu salată sau ciorbă ca aperitiv, iar la felul principal asociați carbohidrații de tip paste, orez sau cartofi cu carne și legume. Cât despre desert, ideal e să-l mâncați la sfârșitul mesei, cantitatea de zahăr absorbită va fi mai mică.
-Temperatura la care este consumat un anumit preparat are impact asupra aportului de calorii. O parte din amidonul prezent în orez, paste sau cartofi se recristalizează prin răcire și nu mai poate fi absorbit din intestin. Salata orientală, orezul de la Sushi și pastele reci îngrașă mai puțin.
-Alegeți varianta integrală la cereale și produse făinoase, prezența fibrelor scade viteza de absorție a glucozei. Pastele din grâu dur au indice glicemic mic, în schimb orezul are indice glicemic mare. Pâinea integrală are indice glicemic 65, în timp ce pâinea albă și chiflele sar de 100”, a explicat medicul pe rețelele de socializare.