Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat la ce trebuie să ne uităm atunci când cumpărăm pate de ficat. Savurat pe pâine prăjită, în diferite combinații sau pur și simplu într-un sandviș, pateul de ficat rămâne o opțiune delicioasă care aduce un plus de gust și nutrienți în dieta zilnică. Cu toate acestea, puțini știu la ce trebuie fim atenți atunci când îl cumpărăm din magazin.
„Anchetă pe etichetă: pate de ficat. Ideal ar fi să-l facem noi acasă. Dar dacă e cumpărat cum îl alegem, care sunt ingredientele pe care le urmărim și ce produs respectă cel mai mult raportul calitate-preț? Veți constata că nu e ușor și până la urmă tot criteriul “gust” e cel mai important”, a scris Mihaela Bilic pe pagina de Facebook.
Fructul care ține psihiatrul la distanță. Neapărat trebuie consumat o dată pe zi. Mihaela Bilic: „Și nu, nu îngrașă”
Medicul nutriționist a explicat la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm pate de ficat, mai exact la ce ar trebui să ne uităm pe etichetă. Mihaela Bilic a comparat 5 tipuri de pate de ficat din punct de vedere al conținutului de sare, grăsimi, al numărului de ingrediente, dar și cât ficat conține fiecare conservă din magazin.
„Pateul de ficat, un aliment de sezon pentru că are mult fier, vitamina A și vitamina B12, deci ne apără de anemie. Însă, cum îl alegem? La ce trebuie să ne uităm pe etichetă? În primul rând, la conținutul de ficat, nu-i așa? Aici am ales doar pate de ficat de porc și vedeți că procentul diferă mult, de la 20% până la 46%. Însă nu doar conținutul de ficat trebuie urmărit, ci și conținutul de sare și grăsimi pentru că recomandările sunt să scădem aportul de sare și grăsimi.
La capitolul sare vedeți că extremele au 2 grame de sare, iar la capitolul grăsimi, din păcate, în conserve nu avem ficat și unt așa cum l-am face noi acasă pe minunatul pate de ficat, ci avem ficat și slănină de porc, așa că, atenție, poate fi procentul de grăsime până la 28%! Dacă tot vorbeam de ingrediente și de rețetă, toate produsele acestea în conservă, din păcate, sunt mult mai complexe, au mult mai multe ingrediente decât ar trebui. Se ajunge chiar la un număr de 12-13 ingrediente, când, de fapt, ar trebui să fie ficat, unt și condimente. Dar, asta e dacă ne e lene și vrem să-l luăm cumpărat. Dacă tot vorbeam de cumpărat, țineți cont și de preț!”, a spus Mihaela Bilic.
Mihaela Bilic mărturisește că are o singură masă principală în cursul serii, atunci când consumă carne sau pește alături de multe legume. În rest, bea cafea, se bucură de supe creme și de sucuri cu îndulcitor.
„Dimineața o cafea simplă, pe la ora 11-12 încă o cafea cu lapte, apoi un lapte bătut sau o supă cremă și mai tragem de timp, ne mai amăgim, mai rezistăm, mai bem un ceai, nici nu știu că apa nu-mi place, un suc cu îndulcitor să mai tai apetitul de dulce și ajungem într-un final la masa de seară, care este singura mea masă de zi și care înseamnă fie o bucată de carne fie o bucată de pește cu multe legume.
Dar atenție, făinoasele, lucrurile bune în viață, le mănânc, în mod excepțional, probabil o dată pe săptămână sau și mai rar de atât. Deci, în în mod obișnuit, într-o zi de muncă, meniul meu este trist și simplu.
Mâncarea este puțină sau dacă vreau să-mi fac de cap în weekend, atunci țin post toată ziua, nu îl numesc post intermitent. Este efectiv foame toată ziua și-mi țin caloriile pentru seară când mănânc o ceafă de porc cu cartofi prăjiți”, a explicat aceasta pentru Mediaflux.ro.