Gazda emisiunii „Doctor de bine”, difuzată de PRO TV în fiecare duminică, de la ora 10.00, nutriționista Mihaela Bilic, a vorbit în exclusivitate pentru Libertatea despre greșelile pe care românii le fac când țin post, avertizând că în această perioadă nu trebuie să mâncăm prea mult zahăr și că ar trebui să încercăm să gătim mâncăruri cât mai simple.
Mihaela Bilic a dezvăluit care sunt cele mai frecvente greșeli pe care românii le fac în Postul Paștelui. Specialistul în nutriție recomandă evitarea excesului de mâncare, subliniind că „principiul de bază al postului alimentar este să nu fii sătul, ci să mănânci suficient doar pentru a supraviețui”, avertizând asupra riscurilor unui comportament alimentar exagerat.
„Obiectivul nu este să te îndopi cu produsele permise, ci să experimentezi senzația de foame.”
Consumul de produse ultraprocesate, de proastă calitate, pline de grăsimi, cu multe calorii, este o greșeală frecventă pe care o fac românii când țin post.
„Evitați prăjelile, produsele de patiserie, tot ce este ambalat, bogat în soia și grăsimi vegetale. Încercați să gătiți mâncăruri simple, cu multe legume, leguminoase, verdețuri și crudități: ciorbe, tocănițe, ghiveci.”
Consumul de zahăr – deși postul religios nu interzice zahărul, el este principalul vinovat pentru creșterea stresului oxidativ din organism, „ne ruginește și ne îmbătrânește”.
„De la zahăr facem ficat steatozic și colesterol în sânge. Ciocolata neagră și fructele sunt dulciuri sănătoase în post, nu deserturile vegane! Excesul de sare și de grăsimi prezente în alimentele procesate, precum: pate vegetal, șnițel de soia, cașcaval de post – obosesc ficatul, solicită metabolismul și mecanismele de detoxifiere.”
Atenție, postul religios limitează inclusiv consumul de grăsime, zilele cu dezlegare la ulei și vin sunt la fel de rare ca și zilele cu dezlegare la pește spune nutriționista. Uleiul de floarea-soarelui este bogat în acizi grași omega 6 cu efect proinflamator și are 100 calorii per lingură.”
În concluzie, Mihaela Bilic subliniază că, deși postul poate aduce multiple beneficii organismului, este important să îl abordăm cu moderație și înțelepciune.
Evitarea excesului de alimente procesate, zahăr și grăsimi nesănătoase, precum și gătirea unor preparate simple, bazate pe legume și ingrediente naturale, sunt pași esențiali pentru a respecta adevărata esență a postului.
În această perioadă, ar trebui să ne concentrăm pe menținerea unui echilibru alimentar, care să sprijine sănătatea, nu pe restricții extreme sau consum excesiv de alimente „permise”.
Cu aceste recomandări, perioada postului de Paști poate deveni o ocazie bună de a adopta un stil de viață mai sănătos și mai conștient.